Bartın Halk Sağlığı Müdürü Doktor Ahmet Demir, Down Sendromu ile ilgili ailelere uyarılarda bulundu. Dr. Demir açıklamasında, Down Sendromu'nun genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir farklılık olduğunu söyledi.
Dr. Demir, "Down Sendromlu bir bebek sahibiyseniz toplum tarafından yanlış bilinenlere kulağınızı tıkayın. Her çocuğun kendine özel bir karakteri vardır. Bebeğinizin daha ilk günlerden neleri yapamayacağını değil, birlikte çok çalışarak neleri yapabileceğinizi hayal edin. Zamanla ortak emeğinizin karşılığını göreceksiniz" dedi.
Down Sendromu'nun kan testi ile tespit edildiğini ifade eden Demir "Sağlık kontrollerinin tam yapıldığından emin olun. Doğumu takip eden ilk birkaç gün ve ayda bazı kontrollerin yapılması gerekmektedir. Ücretsiz eğitime başlayabilmek için rapor alın. Engelli raporunu aldıktan sonra ikamet ettiğiniz bölgedeki rehberlik araştırma merkezinden randevu alarak bebeğinizle ve hastane raporumuzla birlikte merkeze gidin. Merkezden aldığınız raporla MEB'e bağlı herhangi bir özel eğitim rehabilitasyon merkezine giderek ücretsiz eğitime başlayabilirsiniz" diye konuştu.
EĞİTİM TAVSİYELERİ
Eğitimle ilgili tavsiyeler de sıralayan Demir şöyle konuştu: "İlk günlerden itibaren fizyoterapi desteği almanız çok önemli. Muhakkak uzman bir fizyoterapist ile görüşün. Fizyoterapiye başlamak için birkaç ay beklemeyin. Bebeğinizin 6. ayından sonra fizyoterapi eğitimine bireysel eğitimi de ekleyin. 1 yaşında bir dil ve konuşma bozuklukları uzmanından değerlendirme ve yol haritası alın. Down Sendromunda erken ve sürekli eğitim çok önemlidir. Çocuğunuz büyüdükçe eğitim ihtiyaçları değişecektir. Onu yakından takip ederek, uzmanlardan destek alarak eğitim programını güncel tutmanızı tavsiye ederiz. Down sendromlu çocukların ihtiyaç duyabileceği diğer destekler de olabilmektedir. Tıbbi destekler, duyu bütünleme desteği, akademik destek, psikolojik destek gibi."
AİLELERİ UYARDI
Ailelere de tavsiyelerde bulunan Demir şöyle devam etti: "Emme problemi var ise doktor ve hemşirenizden beslenme ile ilgili bilgi alınız. Bebeğinizin kalp rahatsızlığı var ise mutlaka bir kardiyolog takibinde olmalı. Hep aynı uzmana gitmenizi tavsiye ederiz. Kalp rahatsızlığı olan bebeklerin iyi izlenmesi, günlük aktivitelerde fazla yorulmamaları önemlidir. Her bebek farklı özelliklere sahiptir bu yüzden farklı konularda desteğe ihtiyaç duyar. Çocuğunuzu tanıdıkça, gözlemledikçe onun ihtiyaçlarını, sevdiklerini ve sevmediklerini tespit edebileceksiniz. Bu tanışma süresi boyunca kendinize ve bebeğinize zaman verin, aceleci olmayın. Çocuklarınızın her problemini Down Sendromuna bağlamayın. Çocuğunuzu farklı ortamlara sokmaktan çekinmeyin. Görsel öğrenim gelişimi desteklemektedir. Down Sendromlu bireylerin sıradan bireylerin yaptığı pek çok şeyi yapabildiklerini ama daha geç yapmaya başladıklarını unutmayınız. O yüzden sabırlı olunuz. Cinsellikle ilgili soru ve sorunları görmezden gelmeyiniz. Her çocuk gibi Down Sendrom'lu çocukların da sağlıklı cinsel gelişimi bilgi ve ilgi ile olur. Gerekirse bir uzmandan yardım alınız." - BARTIN
Son Dakika › Yerel › Dr. Demir Down Sendromuna Dikkat Çekti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?