Dücane Cündioğlu, Omü'de Konferans Verdi - Son Dakika
Yerel

Dücane Cündioğlu, Omü'de Konferans Verdi

Dücane Cündioğlu, Omü\'de Konferans Verdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) İlmi ve Fikri Araştırmaları Topluluğu tarafından Araştırmacı-Yazar Dücane Cündioğlu’nun davetli konuşmacı olarak katıldığı “Varlığın Birliği 1+1=1” adlı konferans OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

18.12.2013 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) İlmi ve Fikri Araştırmaları Topluluğu tarafından Araştırmacı-Yazar Dücane Cündioğlu'nun davetli konuşmacı olarak katıldığı "Varlığın Birliği 1+1=1" adlı konferans OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Konferansa, Rektör Vekili Prof. Dr. Halis Ölmez, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Uludağ, öğretim üyeleri, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Açılış konuşmasını İlmi ve Fikri Araştırmalar Topluluğu Başkanı Seyit Aslan'ın yaptığı konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Konuşmasının iki temel bilim dalı olan fizik ve matematik ekseninde şekilleneceğini belirterek konferansına başlayan Cündioğlu, bu konuda Platon, Aristotales, Spinoza, Newton, Durkheim gibi bilim ve düşünce adamlarının görüşlerinden örnekler verdi. Aristotales fiziğinin organik olduğunu ifade eden Cündioğlu, "İlke ve mekanizma arasında bir bağlantı yaparsak insanlığın evreni önce organik biçimde anladığını, daha sonra mekanik yoruma geçtiğini kabul etmeliyiz. Bugün ise daha elektromanyetik, daha dijital bir anlayışımız olduğu kesin" dedi.

"ARTIK BİZ TEDAVİ EDİLMİYORUZ, TAMİR EDİLİYORUZ"

Organizma ve mekanizma arasındaki evrimi "akıl ve ruh hastalığı" kavramının "duygu durum bozukluğu" kavramına doğru yönelmesi üzerinden açıklayan Cündioğlu, "Günümüzdeki anlayışa göre ruh hastalanmaz, bozulur. Aslında işleyen bir makine bozulur. Artık biz tedavi edilmiyoruz, tamir ediliyoruz" ifadelerini kullandıl.

"1+1 NİCELİKLE NİTELİĞİN SAVAŞIDIR"

Dücane Cündioğlu konferansın başlığını taşıyan 1+1=1 konusunu, Nazım Hikmet'in 1930 yılında kaleme aldığı 1+1=1 adlı kitabına ve şiirlerine gönderme yaparak açıkladı. Cündioğlu konuşmasını, Andrey Tarkovski, Jean-Luc Godard, Charlie Chaplin, Fritz Lang gibi önemli yönetmenlerin filmlerinden derlediği videolarla da destekledi. Cündioğlu, "1 nedir? Nasıl oluyor da 1 kendisi gibi olmayan varlığın şeyine neden oluyor? Birlikten çokluk neden yine bir oluyor?" gibi sorular sordu. "Bu çok uzun bir metafizik tartışmadır. Çokluğun ve birden fazla şeyin bir nedeni mi olur, yoksa birden fazla mı nedeni olur? Asırlarca İslam düşünürlerinin en önemli konularından biriydi" diyen Cündioğlu, "1+1" tartışmasının fizik ve matematik gibi nicelikle niteliğin savaşı olduğunu ifade etti. Cündioğlu, konuşmasını Tarkovski'den yaptığı şu alıntıyla noktaladı: "Bir damla bir damla daha iki damla etmez. Daha büyük bir damla eder."

Konferansın sonunda Prof. Dr. Cafer Sadıkyaran'ın, Dücane Cündioğlu'na plaket takdiminin ardından Cündioğlu, okurlarıyla buluşup kitaplarını imzaladı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dücane Cündioğlu, Omü'de Konferans Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement