Dünya Çocukları Kocaeli'de Buluşacak - Son Dakika
Yerel

Dünya Çocukları Kocaeli'de Buluşacak

"Kocaeli Çocuk, Eğitim ve Eğlence Fuarı"nda 41 ülkeden gelecek yaklaşık bin çocuk, geleneksel kıyafetleriyle yerel şarkılar söyleyecek ve kendi halk oyunlarını sergileyecek.

12.04.2012 16:20

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenecek olan

"Kocaeli Çocuk, Eğitim ve Eğlence Fuarı"nda 41 ülkeden gelecek yaklaşık bin çocuk, geleneksel kıyafetleriyle yerel şarkılar söyleyecek ve kendi halk oyunlarını sergileyecek.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, fuarın tanıtımı için düzenlediği basın toplantısında, fuarın 4 günlük programdan oluştuğunu, etkinliğin festival şeklinde yapılacağını bildirdi. Yazıcı, 20-23 Nisan günleri arasındaki etkinliklerin ana merkezinin Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi olacağını, festivalin 19 Nisan Perşembe günü yapılacak kortej yürüyüşüyle başlayacağını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının önünde bin adet dilek balonunun 41 ülkeden gelecek çocuklarla gökyüzüne bırakılacağını ifade eden Yazıcı, geçen yılki festivalin Türk büyüğünün Nasreddin Hoca olduğunu hatırlattı, bu yılki Türk büyüğünü Piri Reis olarak belirlediklerini bildirdi.

Osmanlı döneminde yaşayan büyük denizci Piri Reis'in aynı zamanda ilk dünya haritasını çizen, dönemine ve günümüze ışık tutan önemli bir bilim adamı olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Dünya ve Türk çocuklarına böylesine önemli bir tarihi şahsiyeti tanıtmak için fuar alanımızda Piri Reis ile ilgili bir bölüm de hazırladık. Bunun yanı sıra Piri Reis ile ilgili çocuk edebiyatı yazar ve çizerleri tarafından hazırlanan bir masal kitabı da İngilizce ve Türkçe olarak basıldı" dedi.

Fuarda kaligrafi, cam üfleme, cam boncuk, bez bebek, takı tasarım, yüz boyama, çocuk berberi-kuaför, kilim dokuma, resim, Türk-İslam el sanatları, müzik, origami, karikatür, illüzyon, uçurtma sergisi, çiçek ekimi, ahşap oyuncak yapımı, gölge oyunları, kukla sergisi ve rölyef atölyeleri kurulacağını vurgulayan Yazıca, "Çocuklar atölyelerde usta öğreticiler eşliğinde el becerilerini geliştirirken eğlenecekler" diye konuştu.

-Dünya çocuklarına Kocaeliye'ye özgü ürünler de tanıtılacak-

Fuarda dünya çocuklarına Hereke halısından, Karamürsel sepetine, Kandıra bezinden, pişmaniyeye kadar Kocaeli'ye özgü ürünlerin de tanıtılacağını vurgulayan Yazıcı, fuar alanında oyun parkurlarının gün boyunca çocuklara neşeli dakikalar yaşatacağını söyledi.

"Dünyanın 41 ülkesinin kültürü, tarihi ve sosyal hayatının yansıması olan oyuncaklar Kocaeli'de görücüye çıkacak" diyen Yacızı, "Geçen yıl faaliyete geçirdiğimiz, bu yıl daha da geliştirdiğimiz etkinliğimizle Kocaeli Uluslararası Oyuncak Müzesi'nin de temellerini atacağız. Önümüzdeki yıllarda genişleyerek büyüyecek olan oyuncak müzesi Kocaeli ve Türkiye için eşsiz bir kültürel birikim haline dönüşecek" dedi.

Fuar süresince çocukların gölge oyunu, canlı Karagöz-Hacivat ve ipli kukla gibi sahne gösterileri ile tahtabacak, tek teker bisiklet, robot adam, Aşuk-Maşuk gibi şovları da izleme imkanı yakalayacağını ifade eden Yacızı, palyaçolar, masal ve çizgi film kahramanların animasyonlarının da her gün alanda dolaşarak çocukları eğlendireceğini kaydetti.

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünya Çocukları Kocaeli'de Buluşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement