ABDULLAH YILDIZ - Geleneksel Türk el sanatlarının önemli merkezlerinden Konya'da, çok sayıda ülkeden gelen 70 kişiye ebru sanatı öğretildi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları'na (KOMEK) bağlı Bosna Hersek Kurs Merkezi, yurt dışından gelerek ebru sanatını merak edenlere ev sahipliği yapıyor.
Başlayanların bir daha bırakamadığı geleneksel Türk sanatlarının en önemlilerinden birisi sayesinde Konya'dan dünyaya adeta ebru köprüsü kuruluyor. Konya'nın merkez ilçesi Selçuklu'daki Bosna Hersek Kurs Merkezi ebru usta öğreticisi Nuray Öyke, AA muhabirine dünyanın birçok ülkesinden misafirlerine ebru sanatını öğrettiklerini söyledi.
Merkeze 7 yılda Irak, Bosna Hersek, Makedonya, Almanya, Güney Kore ve bazı Afrika ülkelerinden gelen yaklaşık 70 yabancı uyruklu kişinin battal tekniğinden başlayarak sanatın tüm inceliklerini öğrendiğini ifade eden Öyke, bir çoğunun ülkelerine döndüğünde bu sanatı geliştirmeyi ve sevdirmeyi bir görev edindiğini belirtti.
En son öğrencisinin Beninli Afe Edwige olduğunu ifade eden Öyke, şöyle konuştu:
"Edwige ile iki dönem önce tanıştık. Ebruyu tanımaya, Türk sanatını görmeye geldiğini söyledi bize. İlk başlarda yabancılık çekti ama sonra çok iyi seviyelere geldi. Ülkesinde de ebru sanatını sürdürmeyi ve öğretmeyi istediğini söyledi. İlk başta sabırlı olması gerektiğini söyledik. Boya izini öğrendi. Sabırla battal tekniğinden başladı. Taraklı ebruları yapmaya başladı. Şu anda artık çiçekli ebru yapabiliyor."
İlk defa Türkiye'de duyduğu geleneksel Türk sanatını öğreniş sürecini AA muhabirine anlatan Edwige (32), Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisi olduğunu belirterek, hayatına değişiklik katmak için bir kursa gitmeye karar verdiğini söyledi.
Türk arkadaşına bu isteğini söylediğinde ebru kursunu tavsiye ettiğini ifade eden Edwige, Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları'na (KOMEK) bağlı Bosna Hersek Mahallesi Kurs Merkezi'ne geldiğini dile getirdi.
"Su üzerine nasıl resim yapılır diye merak ettim"
Suya resim yapmayı çok merak ettiği için heyecan duyduğuna işaret eden Edwige, şöyle konuştu:
"Benin'den geldim. Yüksek lisans öğrencisiyim. Bir Türk arkadaşıma burada kursa gitmek istediğimi söyledim. Ebru kursunu tavsiye etti. KOMEK'e geldik. Ebru sanatı nedir dedim? O da, 'Su üzerine resim yapılan geleneksel Türk sanatı' dedi. Su üzerine nasıl resim yapılır diye merak etmeye başladım. Gelip başvuru yaptım. İki hafta sonra kursa başladım. Su nasıl hazırlanır, nası fırça tutulur bunları öğrendim. Önce battal yaptım. Daha sonra lale resimleri yapmaya başladım. Birinci dönemi başarı ile bitirmeme rağmen ikinci döneme de devam ettim. Şu anda üçüncü dönemdeyim."
Beninli Edwige, ülkesinde ebru eğitimi vermeyi planlıyor
Ülkesine döndüğünde ebru sanatını orada yaygınlaştırmayı düşündüğünü vurgulayan Edwige, "Ebru sanatını çok seviyorum. Beni çok rahatlatıyor. Stresim olmuyor. Hayatıma değişiklik katıyor. Ülkeme döndüğüm zaman bir kurs açmayı planlıyorum. Orada devam ettirebilirim. Yaşadığım yerin insanlarına ebruyu öğretmeyi istiyorum. Suya resim yapmanın çok ilgi göreceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. - Konya
Son Dakika › Yerel › Dünyaya 'Ebru' Köprüsü Kuruyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?