Edirne Esnafının Kırkpınar Heyecanı - Son Dakika
Yerel

Edirne Esnafının Kırkpınar Heyecanı

Olimpiyattan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olduğu belirtilen Kırkpınar Yağlı Güreşleri dolayısıyla hareketli günlerin yaşandığı Edirne'ye gelen güreşçiler, esnafın yüzünü güldürdü.

22.07.2015 15:15

Olimpiyattan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olduğu belirtilen Kırkpınar Yağlı Güreşleri dolayısıyla hareketli günlerin yaşandığı Edirne'ye gelen güreşçiler, esnafın yüzünü güldürdü.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmek isteyen Edirne esnafı, etkinliğin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla da iş yerlerini broşür, bayrak ve güreşle ilgili objelerle donattı.

Bu yıl 654.'sü düzenlenecek olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde er meydanına inmek için gün sayan güreşçiler kente gelmeye başladı. Edirne'de yaşanan hareketlilik en çok esnafı sevindirdi.

Esnaf,  bu yıl daha çok yerli ve yabancı turistin etkinlikleri izlemesi için güreşlerin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla, iş yerlerine afiş ve bayraklar astı. Bazı esnaf ise iş yerlerinde sergiledikleri güreş malzemeleriyle "Kırkpınar Köşesi" oluşturdu.

Eczacı İbrahim Ay'ın eczanesi ise "Kırkpınar Köşesi" ile ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken iş yeri oldu. Ay, "Kırkpınar Köşesi"nde 65 yıl önce güreş ağalığı yapan Murat Şener'in ağalık kıyafetinden, Kırkpınar'ın davet simgesi kırmızı dipli muma, davuldan, zurnaya ve yağdanlığa kadar pek çok objeyi sergiliyor.

Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'deki esnafın güreşlerin tanıtımına katkı sağlamak için elinden gelen desteği verdiğini, her esnafın bir "Kırkpınar Köşesi" hazırlamasının bu tanıtımı daha da ilginç hale getirebileceğini ifade etti.

Bu sergiler sayesinde, güreşleri izleme imkanı bulamayan ziyaretçilerin en azından 654 yıllık bir geleneğe ait objeleri tanıma imkanı bulduğunu dile getiren Ay, şöyle devam etti:

"İş yerimde oluşturduğum köşede sergilediğim kıyafet orijinal bir Kırkpınar ağası giysisidir. Esas kıyafet budur. Şimdiki Kırkpınar ağaları çok değişik kıyafetler giyiyor. Bu kıyafetin üzerindeki gaytanlar çok özel işlenmiştir. Deve tüyü rengi bizim Rumeli Kırkpınar ağasının giymesi gereken kıyafetin esas rengidir. Kırkpınar ağasının tespihi, kepi, gömleği, yeleği, kuşağı, hançeri, pantolonu ve çarığı özeldir. Kırkpınar ağası demek, Türkiye'nin güreş ağası demektir. Kırkpınar savaş ya da çeşitli nedenlerle kesintiye uğramıştır ama hiçbir zaman aslından ve özünden değer kaybetmemiş bir organizasyondur."

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ da kent esnafının yıl boyunca Kırkpınar'ı beklediğini söyledi.

Er meydanının güreşçiler, iş yerlerinin de güreşleri izlemeye gelen yerli ve yabancı turistler için hazırlandığını aktaran İnağ, "Esnafımız Kırkpınar'ın şanlı tarihine yakışır şekilde hazırlık yaptı. Kırkpınar haftası boyunca iş yerleri çalışıyor. Bazı esnaf da Kırkpınar objelerinin yer aldığı ürünleri iş yerlerinde sergiliyor. Bu da vatandaşların ilgisini çekiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne Esnafının Kırkpınar Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement