Elmaları "Don Vurdu", Soğuk Hava Depoları Boş Kaldı - Son Dakika
Yerel

Elmaları "Don Vurdu", Soğuk Hava Depoları Boş Kaldı

Sultandağı ilçesinde sonbahar ayının soğuk geçmesi nedeniyle elma bahçelerinin dondan zarar görmesi sonucu soğuk hava depolarının boş kaldığı bildirildi.

12.11.2012 12:40  Güncelleme: 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meyve üretimi ve ihracatında ülkede söz sahibi olan Sultandağı ilçesinde sonbahar ayının soğuk geçmesi nedeniyle elma bahçelerinin dondan zarar görmesi sonucu soğuk hava depolarının boş kaldığı bildirildi.

Yeşilçiftlik Soğuk Hava Deposu Sorumlusu Fatih Çöğür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce inşaatı tamamlanan ve son teknolojiyle donatılmış Yeşilçiftlik Soğuk Hava Deposu'nun, elma rekoltesinin beklenenden az olması nedeniyle bu yıl yüzde 30 kapasiteyle çalıştığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl, sonbahar donları ve kış donları nedeniyle hava sıcaklıklarının -25 ile -30 dereceye kadar düşmesi sonucu elma ağaçlarındaki meyve gözlerinin zarar gördüğünü ifade eden Çöğür, şöyle konuştu:

"Bu yüzden elma rekoltesi geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 20 oranında gerçekleşti. Sultandağı ilçesi, Yeşilçiftlik, Yakasenek, ve Dereçine beldelerinde yoğun olarak yetiştirilen, işçilik ve üretim maliyeti yüksek olan geleneksel tipteki elmalar yerini artık pazar payı çok olan işçilik ve ilaç, sulama, gübreleme gibi maliyetleri düşük olan elmalara bıraktı. Tam ve yarı bodur fuji, redcief, gala, mondial gala, pink lady, granny smith, golden cinsi elmaların üretimi çoğaldı. Hasadı yapılan elmalar soğuk hava depomuza çekilerek burada cinslerine, boylarına ve renklerine göre kasalanıyor. Atmosfer basınçlı depolarda saklanmak üzere istifleniyor. Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla depolarımız boş kaldı. Erken sonbahar donları, kış donları ve kuraklık nedeniyle elma rekoltesi beklenenin altında gerçekleşmesi soğuk hava depolarına olan ilgiyi düşürdü. 6 tane büyük odamız var, bu odaların tamamını doldurmamız gerekiyordu ancak 2 odamız doldu. Şu anda yüzde 30 doluluk oranımız var."

Muhabir: Sinan Kutlar/ Mustafa Güngör/ Deniz Açık

Yayıncı: Mürsel Çetin - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Elmaları 'Don Vurdu', Soğuk Hava Depoları Boş Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement