RAUF MALTAŞ - Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı barajlarından Atatürk Barajı'nda, bu yıl 7 milyonluk balık üretimiyle son 10 yılın rekoru kırıldı.
Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP kapsamında inşa edilen, gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyada ise 6'ncı sırada yer alan Atatürk Barajı, su kapasitesi ve elektrik enerjisi üretiminin yanı sıra alternatif katkılarıyla da dikkati çekiyor.
Şanlıurfa'nın Bozova ilçesindeki DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Tesisi'nde, pullu sazan, bizir, şabut ve ot sazanı türlerinde yavru balıklar üretiliyor.
Doğum evresinin ardından balıklar, başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki barajlar olmak üzere diğer kentlerindeki göletlerin balıklandırılmasında ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin balık ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılıyor.
"19 yılda 90 milyon balık üretildi"
DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Şubesi Başmühendisi Selami Gölbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı bünyesindeki tesiste 1992 yılından itibaren balık üretimi yapıldığını söyledi.
Tesiste üretilen pullu sazan ile şabut balığının Atatürk Barajı'nın balıklandırılmasında kullanıldığını belirten Gölbaşı, ot sazanı ve bizir balıklarının ise bölgedeki diğer barajlara gönderildiğini belirtti.
Gölbaşı, Fırat ve Dicle nehirlerinin endemik türü olan şabut balığının sadece Atatürk Barajı'nda üretildiğini ve 600 binin baraja bırakıldığını vurguladı.
Tesisin 6 milyon balık kapasitesi olduğuna işaret eden Gölbaşı, şunları kaydetti:
"Bu yıl 7 milyon balık üretimiyle kapasite olarak son 10 yılın üstüne çıktık. Tesisimizde 1996 yılından 2015'e kadar 90 milyonun üzerinde balık üretildi. Bunun 50-55 milyonunu Atatürk Barajı'na bıraktık. Geriye kalanlarını ise Türkiye'deki diğer barajlara gönderdik. Barajımız balık üretimiyle de son yıllarda adından sıkça söz ettirmeye başladı."
Son Dakika › Yerel › En Büyük Barajda Balık Rekoru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?