Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Batı Akdeniz Bölgesinin aylık bazda ülke genelinde en düşük enflasyonun yaşandığı bölge olduğunu bildirdi.
Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Batı Akdeniz Bölgesi'nin aylık bazda ülke genelinde en düşük enflasyonun yaşandığı bölge olduğu vurgulayarak, yıllık enflasyonda ise bölgenin 26 bölge arasında 23'üncü sırada yer aldığına dikkati çekti.
Budak, tüketici fiyatlarında yüzde 10,45, üretici fiyatlarında da yüzde 13,33 düzeyine ulaşan yıllık enflasyonun, 2011 yılındaki yüksek ekonomik büyüme ve yüksek cari açık nedeniyle döviz kurundaki artışın bedeli olarak ortaya çıkan bir sonuç olduğunu ifade etti.
Enflasyon oranının, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle dünya genelinde yükselme eğiliminde olduğunu ifade eden Budak, açıklamasında şunları kaydetti:
"Ekonomideki ithal girdi bağımlılığı, yüksek cari açık nedeniyle artan döviz kuru enflasyon üzerindeki etkisini artırmış ve son 8 yılın en yüksek enflasyon oranı gerçekleşmiştir. Enflasyonda asıl sorun, karnabahar, salatalık, patlıcan fiyatlarındaki artış değil, döviz kurundaki artışın neden olduğu maliyet artışlarıdır. Nitekim üretici fiyatlarındaki yüzde 13,3 artış, önümüzdeki aylardaki potansiyel enflasyona işaret etmektedir. Çift haneli enflasyona geçişin en önemli sonucu enflasyon beklentilerinin kalıcı olarak bozulmasıdır ve bu çerçevede para ve maliye politikalarında fiyat istikrarının ikinci planda kalmasının bu etkisinin devam etmesinden endişe duyuyoruz."
-"Enflasyon sorunu devam edecek"-
Merkez Bankası'nın enflasyondaki artışın geçici olacağını öngördüğünü vurgulayan Çetin Osman Budak, gelecek dönemde enflasyonda asıl belirleyici faktörün döviz kurunun seyri olacağınI öne sürdü.
Son günlerde döviz piyasasında olanların ve Merkez Bankası rezervlerindeki erimenin, geçen yıllarda döviz kurunun baskılanmış olmasının sonucu olduğunu belirten Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bugün bu politikanın bedeli daha ağır olarak ödenmektedir. Ekonomik büyüme dengeli bir temele oturuncaya, cari açık azalıncaya kadar döviz kuru artışı ve enflasyon sorunu devam edecektir. Teknik olarak enflasyondaki artışta gıda grubunun ve mevsimsel ürünlerin etkili olduğu görünse de çekirdek enflasyonun da yüzde 8'in üzerine çıktığına dikkat edilmelidir."
Batı Akdeniz Bölgesi'nin 2011 Aralık ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,58 olurken, ÜFE'de yüzde 1 oranında artış gösterdiğine dikkati çeken Budak, yıllık enflasyonun 10,45 olduğunu bildirdi.
Budak, ÜFE'ye sektörel bazda bakıldığında tarım sektöründe yüzde 3,18, sanayi sektöründe yüzde 0,57 artış görüldüğünü, yıllık bazda tarımda yüzde 10,54, sanayide yüzde 13,92 artış meydana geldiğini belirterek, "26 bölge arasında Antalya ilinin de yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi, aylık bazda son sırada, yıllık bazda 23'üncü bölge konumunda yer almıştır" dedi.
- ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Enflasyon Oranlarının Yankıları - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?