Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, temmuz ayında üretici fiyatlarında yaşanan düşüşün kalıcı olması ve bunun da faiz oranlarına yansımasının en önemli istekleri olduğunu bildirdi.
Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK tarafından dün açıklanan enflasyon rakamlarına göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0,32 gerilediğini, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) ise yüzde 0,09 artış gösterdiğini anımsattı.
Sanayici açısından üretici fiyatlarının daha önemli olduğuna dikkati çeken Zeytinoğlu, "Enflasyonla faiz oranları arasında doğrudan bir ilişki var. Üretici fiyatlarında düşüşün kalıcı olması ve bunun da faiz oranlarına yansıması en önemli isteğimiz. Yüksek faiz, hem reel sektör hem de üretim için zorluk yaratıyor" ifadelerini kullandı.
Zeytinoğlu, yılbaşından bu yana Yİ-ÜFE'deki artışların yüzde 7'lere kadar çıktığını belirterek, "Temmuz ayında gözlenen düşüşün kalıcılık taşıması, üretim maliyetleri bakımından önemli. Enflasyondaki yükseliş eğilimi, yılın 7 aylık döneminde faiz oranları bakımından da sanayicilere olumsuz yansıdı" değerlendirmesinde bulundu.
Yıllık bazda tüketici fiyatlarının üretici fiyatlarından daha yüksek bir seyir izlemesine karşın, 2015'in 7 aylık döneminde üretici fiyatları seviyesinin yüzde 5,15; tüketici fiyatları seviyesinin ise yüzde 4,85 olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, üretici piyasasındaki fiyat artışlarının önümüzdeki süreçte tüketici piyasalarına da yansıyacağını aktardı.
"Kur etkisi nedeniyle TÜFE kalıcı bir düşüş göstermiyor"
Zeytinoğlu, 7 aylık enflasyon oranının yıllık enflasyonla neredeyse aynı düzeyde olmasının kur artışlarından kaynaklandığını vurgulayarak, "Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen kur etkisi nedeniyle TÜFE sürekli ve kalıcı bir düşüş trendi göstermiyor. Nitekim 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon yüzde 6,43 olarak yüksekliğini korumayı sürdürüyor" açıklamasında bulundu.
Temmuz ayında en yüksek aylık düşüşün yüzde 5,37 ile rafine petrol ürünleri ve yüzde 6,56 ile ham petrol ve doğalgazda olduğunu hatırlatan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
"Bu fiyat hareketleri, sanayicilerin maliyetlerini düşürebilir fakat fiyat hareketlerinin öngörülebilir olması ve süreklilik taşıması gerekiyor. Nitekim ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti. Ara malların fiyatları da düşüş eğiliminde olurken, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları fiyatları ile sermaye mallarının fiyatları artış eğilimini sürdürdü."
Son Dakika › Yerel › Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?