Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Baş Diyetisyeni Sunay Kütük, yaz döneminde değişen beslenme alışkanlıklarına dikkati çekerek, "Sadece karpuz ile öğün geçiştirmek yanlıştır, fazla meyve yemek kilo artışına neden olmaktadır. Karbonhidrat ve şeker açısından zengin olan meyveler hareketsiz kalınması sonrasında vücutta yağa dönüşmektedir" dedi.
Kütük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz döneminde insanların diğer mevsimlere göre daha fazla kilo aldığını söyledi. Günlerin uzun olması nedeniyle yazın daha çok yemek yenildiğini belirten Kütük, özellikle geç saatlere kadar süren akşam yemeği sırasında alkol alınması, yağlı ve ağır yemekler yenmesinin vücut dengesini bozduğunu ifade etti.
Kızartma ve kavurma gibi gıdaların bu dönemlerde mecbur kalınmadığı sürece tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayan Kütük, "Katı yağlar kalp krizi riskini artırıyor. Sağlıklı beslenme için yazın haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Bununla birlikte taze sebze ve salata türü besinler tüketilmelidir" diye konuştu.
İnsanlar arasında kışın sıklıkla tüketilen kuru baklagillerin yazın yenilmemesi gerektiği yönünde yanlış bir inanış olduğuna dikkati çeken Kütük, kolesterol, şeker ve kan basıncı üzerine olumlu etkileri, kabızlığı önlemesi ve tok tutma özelliği bulunan lifli (posalı) besinlerin de haftada en az 2-3 kere tüketilmesinin yararlı olacağını vurguladı.
Kütük, kepekli tahılların, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, pirinç, erişte ve sebze yemeklerinin de yazın tüketilmesi gereken gıdalar olduğunu kaydetti.
Aşırı mevye tüketimi kilo aldırıyor
Yaz mevsiminde vücudun su ihtiyacını karşılaması ve şeker dengesini düzenlemesi için meyveyi tavsiye ettiklerini ancak aşırı tüketimin kiloya neden olduğunu ifade eden Kütük, şöyle devam etti:
"Yazın öğünlerin sadece meyve ile geçiştirilmesi oldukça yanlıştır. Meyvenin ana yemek yerine, yemekten sonra yenmesi gerekir. Mesela sadece karpuz ile öğün geçiştirmek yanlıştır, fazla meyve yemek kilo artışına neden olmaktadır. Karbonhidrat ve şeker açısından zengin olan meyveler hareketsiz kalınması sonrasında vücutta yağa dönüşmektedir. Bu da aşırı kiloları beraberinde getiriyor. Aynı şekilde yazın geç saatlerde yemek yenmesi de kilo alınmasını etkiliyor. Yatmadan en az iki saat önce kalorisi düşük gıdalar tüketilmeli. Yemek sonrasında çay içilecekse beraberinde herhangi bir gıda tüketilmemelidir."
Hava sıcaklığının artmasıyla bol sıvı alınmasına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kütük, sıvı alınan kaynakların önemli olduğunu ifade etti. Sıcaklarda terlemeyle sıvı ihtiyacının arttığına dikkati çeken Kütük, "Sıvı aldığımız ana kaynak çözücü, saf, doğal ve katkısız su olmalıdır. Günlük 2,5 litre su tüketilmesi gerekiyor. Bunun yanında ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları gibi sağlıklı tercihler yapmamız gerekir. Yaz aylarında artan meyve ve sebze seçenekleri de sıvı ihtiyacını sağlamaya yardımcı olur" diye konuştu.
Sütlü ve meyveli tatlılar öneriliyor
Kütük, enerjisinin yüksek olması sebebiyle kızartılmış şerbetli tatlılardan uzak durulması uyarısında bulunarak, sütlü tatlılarla hem kan şekerinin daha rahat kontrol altında tutulmasının sağlanacağını hem de yüksek enerji alınmasının önüne geçileceğini belirtti.
Yazın mümkün olduğu kadar tatlı tüketimini en aza indirmek gerektiğini ifade eden Kütük, "Yenildiği taktirde tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır" dedi.
Yazın formunu korumak isteyenlerin spora başladıklarını hatırlatan Kütük, aç karnına spor yapılmaması, spordan bir saat kadar önce bir öğün alınması ve bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. - Kayseri
Son Dakika › Yerel › Fazla Meyve Kilo Aldırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?