Fındık Üreticileri "Don" Tehlikesine Karşı Nöbette - Son Dakika
Yerel

Fındık Üreticileri "Don" Tehlikesine Karşı Nöbette

'dumanlama' yöntemiyle ürünlerini don tehlikesine karşı korumaya çalışıyor.

06.03.2013 11:30

Hayati Akçay - Ordu Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından il genelinde don uyarısında bulunulmasının ardından fındık üreticileri sabaha kadar bahçelerinde saman ve odun yakarak

'dumanlama' yöntemiyle ürünlerini don tehlikesine karşı korumaya çalışıyor.

Bölgede don uyarısının yapılmasının ardından fındık üreticileri farklı yöntemler deneyerek ürünlerinin zarar görmemesi için ellerinden geleni yapıyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üreticilerinin dona karşı aldığı önlemlerin yerinde ve doğru olduğunu söyledi.

Fındıklarına sahip çıkan ve ürünlerini kollayan üreticileri tebrik eden Sağlam, "Üreticilerimiz don uyarılarını dikkate alarak hemen bahçelerine koştular. Gece geç saatlere kadar uykusuz kaldılar ama sonuçta bir çaba gösterdiler. Çiftçilerimiz ürünlerini korumak adına birçok yöntem deniyor. Bölgenin tek geçim kaynağı ve bizim için milli bir ürün olan fındığı don olaylarına karşı koruyorlar. Aynı duyarlılığı tüm üreticilerden bekliyoruz" dedi.

Bölgede yalancı baharın yaşanmasıyla fındık karanfillerinin erken açtığını anımsatan Sağlam, şunları kaydetti:

"Normal şartlarda Mart ayı sonunda olması gereken karanfil açma süreci en az bir ay erken oluştu. Bölgemiz beklenmedik bir kar yağışı altında. Durum böyle olunca da erken açan fındık karanfillerinin olası dondan etkilenmesi söz konusu. Bizler de yetkililer olarak üreticilerimizin mağdur olmamaları için uyarılar yapmıştık. Görüyoruz ki bu uyarılarımızı dikkate alan birçok üretici var. Üreticilerimizin dona karşı aldığı tedbirler son derece doğru. Hava şartları normalleşene kadar dona karşı tedbirler sürdürülmeli."

-Fındık üreticileri nöbette-

İl genelinde bazı üreticiler gece saat 01.00 ile 03.00 arasında bahçelerinde saman ve odun yakarak "dumanlama" yöntemiyle ürünlerini dona karşı korumaya çalışıyor.

Perşembe'nin Efirli köyünde yaşayan üreticilerden İsmail Kütük, don olaylarına karşı ürünü korumak için sabaha kadar bahçelerinde saman ve odun parçaları yaktıklarını belirtti.

Yetkililerin yaptığı don uyarısını dikkate aldıklarını ifade eden Kütük,

"Belki beklenildiği kadar don olmadı ama biz yine de tedbiri elden bırakmadık" diye konuştu.

Geçmiş yıllarda dondan dolayı çok ciddi zarara uğradıklarını belirten Kütük, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir daha aynı olumsuzluğu yaşamamak için yetkililerin don uyarısını dikkate alarak gece geç saatlerde yataklarımızdan kalkarak bahçelerimizde ateş yaktık. Yaktığımız ateşin ısısı ve dumanları bahçeye yayılarak fındık dallarında oluşan donun çözülmesini sağlıyor. Bu yöntemin daha önceki yıllarda faydasını gördük. İnanıyoruz ki yaptığımız bu yöntemle fındıklarımız dondan etkilenmeyecek. İsteğimiz, tek geçim kaynağımız olan ürünümüzün zarar görmemesi. Biz üreticiler olarak 2004 yılında yaşanan don afetiyle yeniden karşılaşmayı arzulamıyoruz. O yıllarda gereken önlemleri almadığımız için ciddi anlamda ürün kaybımız olmuştu. Bu yıl aynı kaybı yaşamak istemiyoruz."

Fındık üreticisi Sabri Kaya ise tek geçim kaynakları olan fındığı dondan korumak için ellerinden geleni yaptıklarını, uykusuz kalmalarına rağmen aynı uygulamayı bir süre daha devam ettireceklerini kaydetti.

Yayıncı: Orhan Topal - ORDU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Fındık Üreticileri 'Don' Tehlikesine Karşı Nöbette - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement