Fiziksel Engelli Çocuklara "Sanal Rehabilitasyon" Desteği - Son Dakika
Yerel

Fiziksel Engelli Çocuklara "Sanal Rehabilitasyon" Desteği

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde fiziksel engelli çocuk ve gençler, uygulanan sanal programlardan faydalanılarak tedavi ediliyor.

27.09.2015 12:08

ÖZKAN BEYER - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde fiziksel engelli çocuk ve gençler, uygulanan sanal programlardan faydalanılarak tedavi ediliyor.

AKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümit Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'ın termal su bakımından Türkiye'nin en zengin yerlerinden biri olduğunu söyledi.

AKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin de bu alanda yıllar boyunca hizmet verdiğini ifade eden Dündar, "Merkezimizde 6 termal havuzumuz var. Termal su, kaynağından özel borularla ısısını kaybetmeden direkt hastanemizin havuzlarına ulaştırılıyor. Havuzlarımız, termal su ile doldurularak hastalara şifa kaynağı olarak sunuluyor" dedi.

Dündar, merkezi ön plana çıkaran en önemli faktörlerden birinin de rehabilitasyon hizmeti olduğunu vurgulayarak, AKÜ'nün, bu alanda GATA'dan sonra Türkiye'deki en donanımlı ikinci merkez olduğunu belirtti.

Merkezde çok gelişmiş robotların bulunduğunu, bu cihazların beyin felci, omurilik yaralanması ve spastik çocukların tedavisinde kullanıldığını anlatan Dündar, bu sistem sayesinde yürüyemeyen hastaların erken dönemde yürüyebilme imkanına sahip olabildiğini bildirdi.

Hastalar oyun oynayarak tedavi oluyor

Dündar, en önemli hizmetleri arasında sanal rehabilitasyon uygulamalarının olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Sanal rehabilitasyon merkezinde çeşitli oyun programları var. Örneğin, kol kaslarını geliştirmeye yönelik tenis, bowlig gibi ya da ayak kaslarını güçlendirmeye yönelik futbol gibi, buna benzer oyunlar var. Bu oyunları, felçli hastaların hareketlerini geliştirmek için kullanıyoruz. Sanal bir uygulamada, monitör karşısına geçen hasta, tenis, basketbol, futbol ve diğer oyunları oynuyor. Sistem, hastanın yaptığı hareketleri algılayarak, aynı anda etkilerini ekrana yansıtıyor. Çocuklar hem oyun oynamış hissine kapılıyor hem de kol fonksiyonlarını, dengesini geliştiriyor, kaslarını güçlendiriyor. Çok iyi sonuçlar alıyoruz. Bu tür oyunlar daha çok çocuk hastalarda etkili oluyor."

Sanal rehabilitasyon alanında da bilimsel çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Dündar, "Türkiye'de bu sistemi uygulayan ilklerden biriyiz. Türkiye dışından heyetler geliyor. Fizik tedavi merkezi olan bir profesör Almanya'dan geldi. 'Bu sistemler bizde yok' dedi. Bunları kullandığımızı ve iyi sonuçlar aldığımızı belirttik. O da bu duruma hayran kaldı. Sanal programlar, özellikle genç yastaki hastalarımıza motivasyon kaynağı oluyor. Çocuklar, oyun oynadığını düşünerek kendi egzersizlerini yapıyor, dengesini arttırıyor, kaslarını güçlendiriyor" diye konuştu.

Merkezde tedavi gören Mehmet Ozan Altın (16) ise oyun oynadığı sırada kendisini çok iyi hissettiğini söyledi.

Sanal rehabilitasyonun rahatsızlığına iyi geldiğini düşündüğünü dile getiren Altın, "Oyunları seviyorum, burada hem eğleniyorum hem tedavi oluyorum" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Fiziksel Engelli Çocuklara 'Sanal Rehabilitasyon' Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement