Gümüşhane'de ÇED Toplantısında Tartışma Çıktı - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane'de ÇED Toplantısında Tartışma Çıktı

Gümüşhane\'de ÇED Toplantısında Tartışma Çıktı

Gümüşhane'deki bir köyde özel bir firma tarafından kurulan kurşun, çinko ve altın linç fabrikasının projeyle ile ilgili ÇED toplantısında, tartışma çıktı.

04.09.2014 18:36  Güncelleme: 23:20

Gümüşhane'nin Karamustafa köyünde özel bir firma tarafından kurulan kurşun, çinko ve altın linç fabrikasının Furniyas Atık Depolama Tesisi projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında, firma yetkileri ile köylüler arasında tartışma yaşandı.

Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürü Cemil Bayram başkanlığında, Karamustafa köyündeki bir kahvehanede yapılan toplantıya, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Devlet Su İşleri ile söz konusu firmanın yetkilileri ile yöre halkı katıldı. Burada konuşan Bayram, toplantının amacının yöre halkının görüş, düşünce ve taleplerini almak olduğunu söyledi.

Projeyle ilgili konuşan firma yetkililerinden Maden Mühendisi Burcu Kuz ise Karamustafa köyünün Midi mevkisindeki maden fabrikasının atık sularının, bin 500 metre uzunluğunda, 9 metre eninde ve 7 metre yüksekliğindeki bir tünel ile köyün Evreni Deresi'ne yapılacak olan atık su depolama barajına aktarılacağını söyledi.

Kuz, daha önce yapılan toplantıda 15 milyon metreküp olarak planlanan depolama hacminin Orman Bölge Müdürlüğü'nden gelen tepki üzerine 8.5 milyon metreküpe düşürüldüğünü belirterek, "Bu nedenle yeniden hazırlanan dosya bakanlığa sunuldu. Sunulan dosya bir taslaktır. Şu anki dosyada bir taslaktır. Herhangi bir onay yok. Fizibilite ve arazi çalışmaları hala devam etmektedir. Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınan onay sonrası sondaj çalışmaları ve zemin etüdü yapılacak" dedi.

Yapılan bilgilendirmeye projeden etkilenen Boyluca köyü sakinleri karşı çıkınca, yetkililerle aralarında tartışma yaşandı. Tartışmada, TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, atık su depolama barajının 800 bin metre karelik bir alanı kapsadığını ve 1 milyona yakın ağacın yok olacağını savunarak, firme yetkililerine tepki gösterdi.

Boyluca köyü sakinlerinden Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bülent Bal ise "Yapılan sunumda 'atık su barajı yakınında ve çevresinde akaryakıt, gaz, içme ve kullanma suyu naklinde kullanılan boru hatları bulunmamaktadır' cümlesi gerçeği yansıtmamaktadır. Barajın yapılacağı Evreni Deresi'nden gelen su ile köyümüzün sulama suyu ihtiyacı karşılanmaktadır. Yine bu alandan gelen kaynak suları içme suyu olarak da kullanılmaktadır" dedi.

Toplantı sırasında projeye tepki göstermek için Gümüşhane'den davul-zurna ve ellerindeki pankartlar eşliğinde kahvehane önüne gelerek içeri girmek isteyen bir grup vatandaşa, Karamustafa köylüleri karşı çıkarak davul-zurna çalınmasına ve pankart açılmasına izin vermedi.

Taraflar arasında yaşanan tartışma Cemil Bayram'ın araya girmesiyle yatıştırıldı.

Çevre ve Şehircilik Genel Müdürlüğü'ne bağlı ÇED Müdürlüğü Jeoloji Mühendisi Özlem Karabulut, gazetecilere, Çevre Yönetmeliği kapsamında firma yetkililerinin başvurusu üzerine toplantı düzenlediklerini belirterek, "Atık Su Depolama Barajı ile ilgili ÇED sürecini başlattık. Süreç içerisinde halkın toplantısı vardı, onu gerçekleştirdik.  Yöre halkının olumlu ve olumsuz görüşlerini aldık. Sonuçlanan bir şey yoktur. ÇED devam etmektedir.  Hazırlanacak rapor Çevre Değerlendirme Kurulu'na sunulacaktır" şeklinde konuştu. - Gümüşhane

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gümüşhane'de ÇED Toplantısında Tartışma Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement