Gediz'den "Can" Kurtaracak Eğitim - Son Dakika
Yerel

Gediz'den "Can" Kurtaracak Eğitim

Gediz\'den "Can" Kurtaracak Eğitim

İş kazalarına bağlı ölümlerin önüne geçmek için yeni bir dönem başladı.

29.08.2013 15:46

İş kazalarına bağlı ölümlerin önüne geçmek için yeni bir dönem başladı. İşyerleri tehlike derecelerine göre sınıflandırıldı, iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu getirildi. Sanayide ihtiyaç duyulan bu uzmanlar, Gediz Üniversitesi'nde yetişecek.

'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' ülkemizde yeni bir sayfa açtı. Bu yasayla, özellikle ağır sanayide ölümle sonuçlanan iş kazalarının engellenmesi, güvenli çalışma ortamlarının sağlanması hedefleniyor. Düzenlemeyle tüm işyerleri tehlike derecelerine göre A (çok tehlikeli), B (tehlikeli), C (az tehlikeli) olarak 3 sınıfa ayrıldı ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma şartı getirildi. İşçi sayısı 50'nin üzerindeki işletmelerde bu uzmanların bulunması zorunlu kılındı. Çalışan sayısı 50'nin altındaki işyerlerinden çok tehlikeli ve tehlikeli sınıflardakilere 1 Ocak 2014'e, az tehlikelilere de 1 Temmuz 2016'ya kadar süre tanındı. Yeni yasayla ciddi sayıda iş güvenliği uzmanı ihtiyacı doğdu. Gediz Üniversitesi, bu açığı gidermek için harekete geçti, Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programları açtı. Hayat kurtaracak kişilerin yetişeceği eğitim, 1.5 yıl sürecek. Mezunlar, B sınıfı işyerlerinde görev alabilmek için sınava giriş hakkı kazanacak, 3 yıl sonra da A sınıfındakilerde çalışabilecek.

Gediz Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Program Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gürler, iş güvenliği uzmanlarının birden fazla işyerinde görev alabileceğine dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Gürler, kısa süre içinde binlerce uzmana ihtiyaç duyulacağına işaret etti, şunları söyledi: "İş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans diplomasına sahip olanlara doğrudan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girme hakkı verilmesi, bu programı cazip hale getiriyor. Eylül ayında başlayacak eğitime; mühendislik fakültelerinin tüm bölümleri, tıp, teknoloji fakültesi, fen-edebiyat fakültelerinin fizik ve kimya bölümleri, mimarlık bölümü ile teknik eğitim fakültesi teknik öğretmen lisans mezunları katılabilecek. Başvuralar 9 Eylül'de sona erecek. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gediz'den 'Can' Kurtaracak Eğitim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement