HALUK YÜKSEL - İSMAİL ERSAN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı"nın geçen yıl haziran ayında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanarak "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı"nın kurulmasıyla yaklaşık 700 alan kılavuzunun görevinin sona erdiği, profesyonel rehber sayısının ise yetersiz kaldığı bildirildi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale- Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hayrullah Turgay Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin yoğun şekilde ilgi gösterdiği şehitliklerde, rehberlik hizmetleri konusunda önemli bir sorun yaşandığını söyledi.
Kılıç, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nın geçen sene Orman ve Su İşleri Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanıp Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının kurulduğunu hatırlatarak, bu bölgede görev yapan yaklaşık 700 alan kılavuzunun görevinin sona erdiğini ve rehberlik hizmetinin profesyonel rehberler tarafından yerine getirilmeye başlandığını belirtti.
Çanakkale Rehberler Odasının (ÇARO) üye sayısının bu ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu, bu sorunu TÜRSAB Genel Merkezine de ilettiklerini ifade eden Kılıç, " 18 Mart'tan sonraki süreçte özellikle 23-24 Nisan tarihlerinde ve yaz sezonunda Çanakkale'de ciddi bir yoğunluk oluyor. Bu yoğunluklarda günde binlerce otobüs Çanakkale'ye gelmekte ve gelenler ciddi bir sorunla karşılaşmaktalar. Bu, seyahat acentelerimizin de ciddi bir sorunu. Onlar da her defasında bunu dile getiriyorlar. Türkiye'nin çeşitli illerinden Çanakkale'ye, bu bölgeye, şehitliğe ciddi anlamda turist getiren seyahat acenteleri rehber bulakta zorlanıyor" ifadesini kullandı.
"Binlerce otobüs geliyor, seyahat acentelerinin talepleri var"
Kılıç, daha önce bölgede görev yapan alan kılavuzlarının, alanında eğitim almış, ziyaretçilere ciddi anlamda rehberlik eden kişiler olduğunu anlattı.
Sorunun çözülmesini isteyen Kılıç, şöyle konuştu:
"Şu an sorun şu; binlerce otobüs geliyor, seyahat acentelerinin talepleri var. Profesyonel rehber sayımız şu aşamada yetersiz. Tabii profesyonel rehberler konusunda ÇARO yetkilileriyle görüşmelerimizde bu sayının daha da artırılması gerektiğini vurguladık. Diğer illerdeki profesyonel rehberleri de Çanakkale'ye getirip eğitimler verdirerek sayının artırılmasını istedik fakat ne kadar gelse de gelen taleplere bu rehberlerin cevap veremeyeceğini düşünüyoruz. Bunu her defasında ilettik. 'Alan kılavuzlarına bakanlık nezdinde bir çözüm getirilebilir' diye düşünüyorum. Onlara ekstra bir eğitim verilerek 'Türkçe rehberlik' adı altında alan kılavuzu ve rehber sayımızı artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle 100'üncü yıl dolayısıyla çok ciddi rehber talepleri geliyor. Bu daha da yoğunlaşacak. Mevcut alan kılavuzları olsa dahi rehberlik noktasında tüm ihtiyaçlara cevap veremeyecek bir pozisyondayız ama inşallah bakanlık nezdinde yapılacak çalışmalarla konunun çözümüyle ilgili alan kılavuzları sayısı artırılabilir."
"Bine yakın rehber eğitim aldı"
ÇARO Yönetim Kurulu Başkanı Adem Biçer ise odaya kayıtlı 150 profesyonel rehber bulunduğunu, bunun yanında çevre illerden bölge hakkında bine yakın rehberin de eğitim aldığını belirtti.
Biçer, alan kılavuzlarının rehberlik ücretinin düşük olduğunu, profesyonel rehberlerin günlük taban tur ücretinin ise 309 lirayı bulduğunu kaydederek, seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin, aslında rehberlik maliyetinin yükselmesinden yakındığını ifade etti.
Türkiye genelinde 10 bin 300 profesyonel rehber bulunduğunu aktaran Biçer, ayrıca rehber sayısının çoğunlukla özel günlerde yetersiz kaldığını, bunun dışında fazla bir sıkıntı yaşanmadığını düşündüklerini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Gelibolu Tarihi Alanı'nda 'Profesyonel Rehber' Sıkıntısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?