Özel Sani Konukoğlu Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Alper Evişen, halk arasında göz tansiyonu olarak tanımlanan glokomun, belirti vermeyen, sinsi bir hastalık grubu olduğunu bildirdi.
Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Evişen, hastanede düzenlenen halka açık konferansta, glokomun 40-80 yaş grubu içinde yüzde 1.2 oranında görülen ve tedavi edilmediğinde körlüğe yol açabilen bir hastalık grubu olduğunu belirtti.
Glokomun son evrelerine kadar birçok hasta tarafından fark edilmediğini ifade eden Evişen, şunları kaydetti:
"Özellikle ailesinde glokom hastalığı bulunanlar, yüksek miyop ya da hipermetrop olanlar, şeker hastaları, daha önce göze darbe alanlar risk altındadır. Hastalığın ortaya çıkışında yaş önemli bir etken olduğu için bilhassa 40 yaş üzerindekilerin düzenli olarak muayeneleri ve göz tansiyon ölçümleri çok önemlidir. Glokomun neden oluştuğu hala kesin olarak bilinmese de gözün yapısına ve birtakım göz hastalıkları ya da göze alınan darbelere bağlı olabilir. Teşhis konulduktan sonra birtakım tedavi yöntemleriyle görmeyi korumak ve hastanın ömrünün sonuna kadar 'görüyor' olmasını sağlamak mümkündür. Glokom belirti vermeyen, sinsi bir hastalık grubudur."
Tedavi edilmeyen hastalarda kalıcı körlük oluşabildiğini ve tedavi seçeneklerinin ilaç, lazer ve cerrahi olarak sayılabileceğini dile getiren Evişen, bu denli sinsi olabilen bir hastalığın erken teşhis ve tedavisi için özellikle 40 yaş sonrası rutin göz muayenesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Opr. Dr. Evişen, konferansının sonunda, katılımcıların sorularını yanıtladı.
- GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › 'Glokom' Hastalığı Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?