Güney Afrika Heyeti'nden Konya Valiliğine Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Güney Afrika Heyeti'nden Konya Valiliğine Ziyaret

Güney Afrika Heyeti\'nden Konya Valiliğine Ziyaret

Güney Afrika Free State Eyaleti Hükümet Başkanı Es Magashule ve beraberindeki heyet Konya Valiliği'ni ziyaret etti.

21.06.2013 12:20

Güney Afrika Free State Eyaleti Hükümet Başkanı Es Magashule ve beraberindeki heyet Konya Valiliği'ni ziyaret etti.

Güney Afrika Free State Eyaleti Hükümet Başkanı Es Magashule ile heyette bulunan Tarım ve Kırsal Bölge Kalkınma İcra Kurulu Üyesi ve Ekonomi Turizm ve Çevre İşleri İcra Kurulu Temsilcisi Mg Qabathe ve Eğitim İşleri İcra Kurulu Üyesi Phi Makgoe Konya Vali Vekili Hasan Karakaş tarafından karşılandı. Free State Eyaleti Hükümet Başkanı Es Magashule, görüşmelerden önce Valilik Şeref Defterini imzaladı.

Konya'nın Türkiye'de maneviyatın baş şehri olarak bilindiğini ifade eden Konya Vali Vekili Hasan Karakaş, "Konya'da çok değerli din ve ilim adamları yetişmiştir. Konya ülkemizin büyük bir tarımsal ovasıdır. Tarımsal açıdan sadece Türkiye'yi değil birkaç ülkeyi doyuracak bir potansiyele sahiptir. Biz ülke ve Konya olarak dünyadaki bütün tarımsal gelişmeleri inceliyor ve takip ediyoruz. Bunları Konya'mızda uygulamaya gayret ediyoruz" dedi.

Yakında Konya'da 5'inci üniversitenin kurulacağını da dile getiren Karakaş, "Bu üniversitede gıda ve teknoloji üzerine kurulan bir üniversite olacak ve sadece gıda ve teknolojileri üzerine çalışacak. Konya aynı zamanda bir sanayi ve endüstri şehridir. Hava yolu, hızlı tren, karayolu ve denize yakınlığını çok büyük bir avantajımız olarak görüyorum. Bu sebeple iki ülkenin yatırımcılarının özel sektörünün hatta devletlerin karşılıklı anlaşmalarla ticari anlaşmalar yapmaları her iki ülkenin ve şehrin faydasına olacaktır. Ayrıca bizim sevdiğimiz ülkeler vardır, Güney Afrika da bunlardan bir tanesidir" diye konuştu.

Karakaş, sağlık sorunları yaşayan Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela için de geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

"TÜRKİYE İLİ İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Henüz gelişmekte olan bir ülke olduklarını ifade eden Güney Afrika Free State Eyaleti Hükümet Başkanı Es Magashule ise, bire bir insani ilişkiler kurmak için ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türkiye ile zaten var olan ilişkilerimiz şu an devam ediyor. Ama biz bunu daha da geliştirmek istiyoruz. Burada da sizin tecrübelerinizi gözlemlemek ve öğrenmek istiyoruz. Mesela Tarım Bakanımızın üzerinde çalıştığı bir konu var. Ülkemizde çok ciddi bir şekilde mühendis ihtiyacı var. Öğrenci değişim programı kapsamında Türkiye'ye öğrenci gönderip mühendis olarak teknisyen olarak eğitilmeleri konusunda bir amacımız var. Bunun yanında biz tarım eyaletiyiz. Ülkemizde tarım yapılıyor fakat aldığımız ürünleri eyaletimizde işleme teknolojimiz ve imkanımız şu anda yok. Bu konuda da bizim bir eksikliğimiz ve yardıma ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Vekili Karakaş ve Es Magashule karşılıklı olarak birbirlerine hediye takdim etti. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Güney Afrika Heyeti'nden Konya Valiliğine Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement