Halk Sağlığı Müdürü İmren'den Kalp ve Damar Hastalıkları Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Halk Sağlığı Müdürü İmren'den Kalp ve Damar Hastalıkları Uyarısı

Halk Sağlığı Müdürü İmren\'den Kalp ve Damar Hastalıkları Uyarısı

Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada hala en önemli ölüm nedeni olduğunu belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

28.09.2016 17:50

Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada hala en önemli ölüm nedeni olduğunu belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

'Dünya Kalp Günü' nedeniyle bir mesaj yayınlayan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada hala en önemli ölüm nedeni olduğun belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 2015 yılında tüm dünyada yaklaşık 17,3 milyon kişinin kalp-damar hastalıklarından dolayı yaşamını yitirdiğine dikkat çeken İmren, "Kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla Dünya Kalp Federasyonu tarafından ilk kez 2000 yılında düzenlenen "Dünya Kalp Günü" tüm dünyada ve Türkiye'de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kalp hastalıkları, Türkiye'de kanserden sonra en fazla ölüm nedenidir. Sadece yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle bile daha uzun, aktif ve kaliteli bir yaşam mümkündür" dedi.

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini dile getiren İmren, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2'si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir. Bu ölümlerin 7,4 milyonu kalp krizine, 6,7 milyonu inmeye bağlıdır. Kalp, vücudumuzun dolaşım sisteminin merkezini oluşturan ve yaşam süremiz boyunca hiç ara vermeden çalışan hayati organımızdır. Kalp ve damar sağlığının bozulması, vücudumuzun hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına ve ölümlere neden olmaktadır. Kalp ve damar sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Kardiyovasküler sistemi olumsuz etkileyen başlıca unsurlar ise; dengesiz ve sağlıksız beslenme, obezite, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir." dedi.. Yapılan bir araştırma bu gerçeği olanca çıplaklığıyla ortaya koyuyor. 200 bin Avustralyalının 6 yıl izlendiği bu çalışma, günde 10 sigara içenlerde kanser, kalp krizi ve akciğer hastalığında ölüm riskinin ikiye, 20 tane içenlerde dörde beşe katlandığını gösterdi" ifadelerini kullandı.

Sağlıklı beslenme, tütün kullanımının bırakılması, egzersiz gibi insanın kendi başına gerçekleştirebileceği yöntemlerle kalp hastalıkları risklerini azaltabileceğini belirten İmren sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kısa süreli bile olsa düzenli spor ömrü uzatıyor. 120 bin kişi üstünde yapılan bir araştırma, hiç spor yapmayan bir kişinin ölüm riski 100 olarak değerlendirilirse, düzenli olarak günde 15 dakika yürüyüş yapan birinde bu riskin 80'e indiğini gösterdi. Sporun süresi ve yoğunluğu arttıkça uzun ve sağlıklı yaşama şansı da artıyor dedi. Kalp hastalıklarına karşı korunmanın yolu, öncelikle kalbimizi sevmek ve onu korumakla başlar. Bu konudaki bilinç ve farkındalık çok önemli. Yaşam tarzımızı değiştirirsek, daha uzun, kaliteli ve aktif bir hayatı, sevdiklerimizle birlikte sürdürebiliriz. Bu yılki Dünya Kalp Günü kutlamalarında; kendinizin ve ailenizin kalp sağlığını korumaya önderlik edin. Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için evinize sağlıklı besinler alın, tütün kullanımını kısıtlayın ve fiziksel aktiviteye teşvik edin." - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Halk Sağlığı Müdürü İmren'den Kalp ve Damar Hastalıkları Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement