Hititlerin Din Merkezi Nerik'te Kazı Çalışması Tekrar Başlıyor - Son Dakika
Yerel

Hititlerin Din Merkezi Nerik'te Kazı Çalışması Tekrar Başlıyor

Samsun Valisi Aksoy, Vezirköprü'nün Oymaağaç Köyü'nde bulunan Hititlilerin din merkezi olduğu tahmin edilen Nerik'te başlayacak kazı çalışmalarını inceledi

04.07.2013 20:33

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Vezirköprü'nün Oymaağaç Köyü'nde bulunan Hititlilerin din merkezi olduğu tahmin edilen Nerik'te  başlayacak kazı çalışmalarını inceledi.

Oymaağaç Köyü'nde 23-24 Temmuz tarihleri arasında başlayacak kazı çalışmaları öncesinde Vali Aksoy'a bilgi vermek için randevu talep eden Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Rainer Czichen'in ayağına Vali Aksoy gitti. Aksoy, kazı alanında incelemelerde bulunarak Prof. Dr. Czichen'den bilgi aldı.

Türk vatandaşlığına geçen Alman asıllı Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Czichen, kendisinin 5 yıldır Oymaağaç Köyü'nde kazı çalışması yaptığını söyledi.

Kazı alanının Hititlilerin din merkezi "Nerik" olduğunu düşündüklerini belirten Prof. Dr. Czichen, şöyle konuştu:

"Bulduğumuz çivi yazılı tabletler Nerik'ten bahsediyor, buranın yüzde 95 Nerik Antik Kenti olduğundan eminiz. Nerik, Hitit kralları için önemli bir yerdir. Burada her sene birkaç festival yapılıyormuş ve Hititliler tanrıları için kurban kesiyormuş. Burası Samsun için bana göre çok önemli bir yer. Şu ana kadar yaptığımız kazı çalışmalarında Hitit dönemine ait bir mabet bulduk, sur kapısı bulduk, sur kapısının orada yanmış bir oda bulduk. Değerli bir insanın kıyafetini, yüzüklerini, mühürünü, bronz iğnesi bulduk. Buranın en az 3 bin yıllık yaşam ömrü var."

Kazı alanının tarihi değerinin yüksek olduğunu ifade eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise " Arkeolog Prof. Dr. Rainer Czichen kazı çalışmalarını anlatmak için benden randevu talep etti. Ancak, ben çalışmaları yerinde incelemek istedim ve buraya geldim. Burası milattan önce 1600'lü yıllara kadar uzanan yerleşim noktasıdır. Hititlerin dini merkezi olarak adlandırılıyor. Burada kazı çalışmaları devam ediyor ve bir tünel bulundu. Bu tünel ile ilgili yaklaşık olarak 35 metrelik bir kazı tamamlanmış oldu" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Vali Aksoy, Şahinkaya Kanyonu'nda tekne gezisi yaptı. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hititlerin Din Merkezi Nerik'te Kazı Çalışması Tekrar Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement