Hükümlülere Çatışma ve Çözme Becerileri Semineri - Son Dakika
Yerel

Hükümlülere Çatışma ve Çözme Becerileri Semineri

Hükümlülere Çatışma ve Çözme Becerileri Semineri

OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Kumcağız: “Öfke ve kızgınlıklarımız ile baş edebilmek için sabırlı olmalı, durup düşünmeli ve sonar cevap vermeliyiz”

07.05.2014 10:45

Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Elvin Derneği'nce "Hükümlü Eğitim Programı" kapsamında denetimli serbestliğe tabi olan hükümlülere  "çatışma ve çözme becerileri" konulu seminer verildi.

İlkadım ilçesi Yıldıray Çınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Kumcağız, çatışmanın yapısı gereği her iki tarafa zarar verdiğini söyledi.

Çatışmanın bireyin duygusal, fiziksel örselenmesine yol açtığını ifade eden Kumcağız, "Öncelikli olarak çatışmaya yol açan tutumlardan kaçınmak gerekir. Ancak çatışma ortaya çıkmışsa, çözüme odaklanarak bir yaklaşım geliştirebilmeliyiz" dedi.

Aile ve toplum ilişkilerinde soğukkanlı, demokratik iletişim içinde, farklılıkların farkında olarak bireylerin birbirini anlaması gerektiğine dikkat çeken Kumcağız, uzlaşma ve sorun çözme yeteneklerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Çatışma ortamından uzak durmak için etkili iletişimin önemli olduğunu anlatan Kumcağız, şunları söyledi:

"Etkili iletişimde, anlamak ve anlaşılmak önemlidir. İletişimde öncelikle karşımızdakini anlamaya çalışmak gerekir. Karşımızdakini dinlemeli ve ona saygı göstermeliyiz. Öfke ve kızgınlıklarımız ile baş edebilmek için sabırlı olmalı, durup düşünmeli ve sonra yanıt vermeliyiz. Birbirimizi anlamaya, sevmeyi öğrenmeye, ilişkileri başlatmaya ve sonlandırmaya kendimiz hakkında daha fazla bilgi edinmeye önem vermeliyiz.  Ayrıca etkili iletişim için uygun dil seçmek, açık ve doğru mesaj vermek, saygı duymak, güven vermek, göz teması sağlamak, beden diline dikkat etmek, geri bildirimde bulunmak, dinlemeyi öğrenmek ve empati kurmak gerekir."

Seminere OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Elvin Derneği Başkanı Yeşim Gürsoy, Denetim Serbestlik Müdürlüğü temsilcileri ile 60'a yakın hükümlü katıldı. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hükümlülere Çatışma ve Çözme Becerileri Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement