İkametgah Muhtarlardan Alınabilecek - Son Dakika
Yerel

İkametgah Muhtarlardan Alınabilecek

İkametgah Muhtarlardan Alınabilecek

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 1 0cak 2008 yılında yürürlüğe giren uygulamasıyla, ikametgah belgesinin yerine kullanılan 'Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi' artık muhtarlardan da alınabilecek.

18.06.2014 15:18

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 1 0cak 2008 yılında yürürlüğe giren uygulamasıyla, ikametgah belgesinin yerine kullanılan 'Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi' artık muhtarlardan da alınabilecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü herkesin bağlı olduğu mahalle muhtarından alabildiği ikametgah belgesinin yerini alan 'Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi'nin' bilgisayar ve internet alt yapısını kurmayan muhtarların bu belgeyi veremeyeceğini bildirmişti. Yapılan otomasyon sistemi ile muhtarlar artık 'Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi' yani ikametgah ve Nüfus Cüzdanı talep formu gibi belgeleri verebilecekler.

Otomasyon İçin Muhtarlara Belge Gönderildi

Yeni otomasyon sistemi için muhtarların bilgisayar ve internet gibi elektronik ortamları hazırladıktan sonra Nüfus Müdürlüğü'ne giderek protokol imzalamaları gerekiyor. Yapılan protokol ile muhtarlara verilen şifrelerle internet ortamında ki otomasyondan 'Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi' ve Nüfus Cüzdanı talep formu gibi evrakları verebiliyorlar.

Otomasyon kullanmaları için Nüfus Müdürlüğü'nce muhtarlara belge gönderilerek otomasyon kullanımı için gerekli elektronik ortamların hazırlanması söylendi.

Her Muhtar Kendi Mahallesindekilere Belge Verecek!

Besni Nüfus Müdürü Kadir Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde adrese dayalı kayıt sistemi oluşturulduğunu, bu adrese dayalı kayıt sistemi ile birlikte 2009 yılında İkametgah il muhabirinin adının değişerek 'Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi' olduğunu anımsattı.

Muhtarların, Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi'ni muhtarlık sınırları içerisinde oturan vatandaşlardan kimlerin gelip kimlerin gittiğini bileceklerini anlatan Durmuş, şunları kaydetti:

"Mahalledeki nüfus hareketini, bunun dışında bir de vatandaşlara sistem üzerinden 'Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi', Nüfus Cüzdanı talep belgesi gibi vatandaşların günlük ihtiyaçları olan bilgi ve belgeleri de oradan verebilecekler.  Bu sistemde her muhtar sadece kendi mahallesindeki kişileri görebilecek ve onlara belge verebilecektir. Bunun içinde Muhtarlara bir belge düzenlenerek bir defaya mahsus olan şifrelerini kendilerine veriyoruz. O bir kullanımlık şifreden sonra şifreyi tekrar değiştirebiliyorlar. Bu şifre vatandaşların nüfus cüzdanlarındaki seri numaraları gibi unutamayacakları bir şifre oluyor ve bu şifreyle sürekli sistemlerini açıp kapatabiliyorlar"

Türkiye'nin birçok bölgesinde "Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi"nin muhtarlar tarafından verildiğini ifade eden Durmuş,  kırsal kesimlerde bu uygulamanın pek etkili olmadığını, kırsalda da bu ikametgahlar fazla gerekli olmadığını sözlerine ekledi. - Adıyaman

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İkametgah Muhtarlardan Alınabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement