İl Özel İdaresinden Didim'e 32 Bin Zeytin Fidanı - Son Dakika
Yerel

İl Özel İdaresinden Didim'e 32 Bin Zeytin Fidanı

İl Özel İdaresinden Didim\'e 32 Bin Zeytin Fidanı

Aydın il Özel İdaresinin katkılarıyla Didim Kaymakamlığınca Didim merkez ve köylerinde 450 üreticiye 32.000 bin adet zeytin fidanı dağıtıldı.

25.01.2014 12:09  Güncelleme: 12:13

Aydın il Özel İdaresinin katkılarıyla Didim Kaymakamlığı'nca Didim merkez ve köylerinde 450 üreticiye 32.000 bin adet zeytin fidanı dağıtıldı.

Didim"de tarım reformu arazilerinin dağıtımının başlamasıyla birlikte Aydın İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik her yıl yapılan zeytin fidan dağıtım çalışmaları bu yılda sürdürüldü. Didim Merkez başta olmak üzere Akbük ve Akyeniköy Beldeleri ile 5 köy'e İl Özel İdaresi aracılığıyla dağıtımı yapılacal Gemlik türü zeytin fidanı dağıtımıyla ilgili tören Balat Köyünde yapıldı. Törene Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Kaymakam Adayı Adem Küçük, İl Genel Meclis üyeleri M. Cahit Kaya ve Hasan Yavuz, İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe, Balat Köyü Muhtarı Veli Pir ile köylüler katıldı.

Köy Muhtarlığı önünde düzenlenen törende konuşan Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe yapılan tespitler sonucunda fidanların dağıtıldığını belirterek "Bu yıl 32 bin tane fidan dağıtacağız. İlk olarak konuyla ilgili duyuruda bulunduk. 516 çiftçi başvuru yaptı. Yapılan inceleme ve tespitler sonundan bu rakam 450 kişiye düştü.Kişi başına 70 tane gemlik fidanı vereceğiz. Gemlik Didim'de iyi sonuç vermeye başladı. Erkenci bir çeşit; bu noktada Gemlik türü veriyoruz" dedi.

Balat Köyü Muhtar Veli Pir ise "Sayın kaymakamımızın ve İl Genel Meclis üyelerimizin gayretiyle bu fidanları uzun yıllardır dağıtıyoruz. Köylülerimize hayırlı olsun."dedi. İl genel Meclis Üyesi M Cahit kaya ise 5 yıldır bu çalışmayı yürüttüklerini belirterek "Arkadaşlarımızla birlikte 4-5 yıldırı bu dağıtımı gerçekleştiriyoruz. İyi bir ekip oluşturduk. Yıllar sonra eminim burada bizlerin ve sizlerin hakları teslim edilecektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

İl genel Meclis Üyesi Hasan Yavuz ise "Didim daha önce tütün ekilen bir yerdi; tütüncülüğün sona ermesinden sonra zeytinciliğin iyi bir alternatif olacağı kararına varıldı. Bizde buna katkı olması amacıyla 2009 yılında bir önerge verdik. 5 yıldır ihtiyaç sahibi köylülere bunları dağıtıyoruz. Bu sene sadece 5 ilçede dağıtıyoruz, biri de Didim.. emeği geçenlere teşekkür ediyorum."dedi.

Aydın İl genel Meclis Üyesi ve Fidan işletmecisi Galip Özel "Ben de İl genel Meclis üyesiyim. 5 yıllık dönemde Aydın İl Genelinde fidancılığa ve tarıma 1,5 trilyon yatırım yapıldı. Burada en büyük katkılardan birisi de Didim İl genel Meclis üyelerinin katkılarıyla Didim İlçesine oldu. Ben şunu söylüyorum Didim zeytincilikte Türkiye'de marka haline gelecek. Uzun sürede değil 5 yılda bu oturmuş olacak. Bunu da göreceğiz" dedi.

"ESKİ MANTIKLA TARIM YAPAN KAYBEDER"

Didim Kaymakam Ersin Emiroğlu ise Didim'de zeytinciliğin bilimsel yapıldığına dikkat çekerek "Tarım artık ne kadar bilimsel hale gelirse o kadar çok para kazandırıyor. Bizim şansımız tütüncülükten zeytinciliğe geçişimiz; belki sizler 3-5 yada 10 senedir zeytincilikten gelir elde etme adına bir şeyler yapıyorsunuz ve de Tarım İlçe Müdürlüğümüzün elemanları sizlere bu bilgileri veriyor. Sizler zeytin konusunda babamızdan böle gördük demiyorsunuz. İlimiz nezdinde üretim yapıyorsunuz. Sizler bilimsel üretim yapması her yerde dillendiriliyor. Buda bizler için şanstır. Eski mantıkla tarım yapan kaybeder. Zeytincilikte modern tarım yapılıyor. 500 bin fidan oldu. 5 yılda 500 bin fidana ulaştı; İl özel idareli dağıtılan destek sayısı. Eski ağaçlarla biz 1 milyon sayımız vardı ve rakama arttı. Bunlara sahip çıkacağız.

İl Özel idareler yerel seçimden sonra kalkacak. Büyükşehir Belediyesinin bu tür desteği var mı bilemiyorum; yoksa da sizler bireysel alacaksınız. Bundan sonrada kooperatifçilik önemi ortaya çıkacak. Bir araya gelen. Yaşadığınız sorunları bu şekilde aşabilirsiniz. Bu konuda tarımsal kalkınma ajansları var; bunlar hibe paralar veriyor. Projelerle bunu alıyorsunuz. Bunu yapmak içinde bir araya gelip kooperatif kurmanız gerekli. Bu noktada 5 yıldır süregelen bu çalışmadan dolayı İl genel Meclis üyelerine, İlçe Tarım Müdürlüğüne ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından üreticilere fidanları dağıtıldı. Köylere Hizmet Götürme Birliğine yapılan talepler çerçevesinde Didim merkez Fevzipaşa Mahallesi, Akyeniköy ve Akbük Beldeleri ile 5 köy de toplam 516 çiftinin başvuru yaptığı, bunlardan 66 'sinin ÇKS kaydı olmadığı tespit edilirken ÇKS'ye kayıtlı 450 çiftçiye kişi başına 70 adet zeytin fidanı olmak üzere toplamda 32.000 adet zeytin fidanı dağıtıldığı bildirildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İl Özel İdaresinden Didim'e 32 Bin Zeytin Fidanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement