İzmir Ticaret Odası'nın davetlisi olarak İzmir'e gelen Tahran Ticaret Odası, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Yahya Al-Assad ve beraberindeki 30 kişilik İranlı işadamı heyeti, İTO üyeleriyle biraraya geldi. Al-Assad, İzmirli işadamlarına ortak yatırım ve işbirliği çağırısı yaparken, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise iki ülkenin 150 milyon kişilik dev bir pazar oluşturduğunu söyledi.
Tahran Ticaret Odası, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Yahya Al - Assad ve beraberindeki 30 kişilik İranlı işadamı heyeti, İTO'nun davetlisi olarak İzmir'e geldi. İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, üç hafta önce İran'a bir gezi düzenlediklerini ve o gezide Tahran Odası'nı İzmir'e davet ettiklerini, bu kadar kısa sürede ziyaretin gerçekleşmesinden mutlu olduklarını söyledi. Demirtaş, "İran'da çok verimli çok verimli ikili görüşmeler yaptık. İran Fuarlar Genel Müdürü Sayın Dr. Hossein Esfahbodi ile Odamız ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonunda her yıl İzmir ile Tahran'da İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenmesi için protokol imzaladık. 2015 Ocak ayında karşılıklı olarak ilk fuarları düzenleyeceğiz. Fuara katılmak için şimdiden hazırlıklara başlayın" dedi. Demirtaş, ikinci büyük projelerinin ise iki ülkede gümrüklü depoların kurulması ve buradan karşılıklı mal satımının gerçekleşmesi olduğunu, bunun üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.
TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASININ İMZALANMASI DÖNÜM NOKTASI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz Ocak ayında Tahran'a gerçekleştirdiği ziyarette, Türkiye ile İran arasında on yıldır müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanmasının bir dönüm noktası olduğunu belirten Demirtaş, "Bu anlaşma ile Türkiye 125 sanayi ürününde, İran da 140 tarım ürününde avantaj kazandı. Bu anlaşmanın iç onay süreci her iki ülkede sürüyor. Biz Türkiye'deki iç onay sürecinin hızlanması için çalışıyoruz. Sürecin tamamlanıp anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacmi katlanarak artacaktır" diye konuştu.
İran'ın 470 milyar dolar GSYİH ve 77 milyon nüfusu ile sadece dünyanın da en güçlü ve önemli ekonomileri arasına gireceğini belirten Demirtaş, "2013 yılında İran'a ülkemizden 4 Milyar dolar ihracat yapılırken, 10 milyar dolar da ithalat yaptık. En çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında onuncu sırada olan İran, ithalatımızda ise 6. sırada. İki dost ve komşu ülke yan yana 150 milyon kişilik dev bir pazara sahip" dedi.
İZMİR - İRAN DIŞ TİCARETİ 270 MİLYON DOLAR
Büyük potansiyele karşın İzmir'den İran'a yapılan ihracatın 210 Milyon Dolar, ithalatın ise 60 milyon dolar olduğunu belirten Demirtaş "Oysa İzmir, ülkemizin ekonomik açıdan 2. büyük kenti.
Karşılıklı ticaretimiz ve yatırımlarımız çok daha fazla olmalı" dedi. İranlı işadamlarına İzmir hakkında da bilgi veren Demirtaş, İzmir'in ticaretten sanayiye, eğitimden sanata, sağlıktan turizme kadar her alanda etkin bir şehir olduğunu söyledi. Demirtaş, "İzmir'de 13 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölgesi, 3 teknoloji geliştirme bölgesi ve 4 ana ticaret limanı var. Her yıl yaklaşık 5000 firma kuruluyor. İranlı firmaların son yıllarda İzmir'e artan ilgisinden duyduğumuz memnunuz, bunun daha da artmasını istiyoruz, bunun için çalışıyoruz" dedi.
ZOR GÜN DOSTLARIMIZI HİÇBİR ZAMAN BIRAKMAYIZ
Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için taziyelerini ileterek konuşmasına başlayan Tahran Ticaret Odası, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Yahya Al - Assad ise, Ekrem Demirtaş ile çok iyi ve güçlü ilişkileri olduğunu söyledi. Al- Assad, "İran ile Türkiye arasında çok güçlü ilişkiler var. Yeni oluşumlar ile fırsatlar daha da artıyor" dedi. İran'a ambargonun uygulandığı dönemde ihtiyaçlarını büyük oranda Türkiye'den karşıladıklarını belirten Al-Assad, bu dönemde iki ülkenin birbirini daha iyi tanıdığını söyledi. Al-Assad, "Şimdi Batı ile problemler de çözülüyor. Birçok engel kalkıyor. Bun engellerin kalkması bizi daha da yakınlaştıracaktır. Biz zor gün dostlarımızı hiçbir zaman bırakmayız" dedi.
Demirtaş'ın konuşmasında iki ülkenin 150 milyon kişilik dev bir pazar oluşturduğunu belirten Al-Assad, "Komşularımızla birlikte bu Pazar 300 milyon kişiyi buluyor" dedi. Al-Assad, petrokimyadan tekstile, gıdadan makine sanayine kadar her alanda işbirliği yapılabileceğini belirterek, "Bütün dallarda iki ülke işadamları işbirliği yapabilir. İzmirli işadamları ile İranlı işadamları ortaklıklar yapmalı, bu ortaklıklar ile başka ülkelere de açılabilirler" dedi. Al-Assad iki ülke arasında şu anda yüksek navlun ücretleri, tren yolu taşımacılığı gibi bazı konularda sorunlar olduğunu ama bunların aşılması için de çalışmaların sürdüğünü söyledi. Al-Assad bir soru üzerine ortak bir serbest bölge kurulması için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Toplantının ardından Tahran Ticaret Odası ve İTO üyeleri ikili görüşmeler yaparken, Demirtaş ziyaretin anısına Al-Assad'a ipek bir kilim hediye etti. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İranlı İşadamları İzmir Ticaret Odası'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?