İş Çıkışı Tiyatro - Son Dakika
Yerel

İş Çıkışı Tiyatro

Melek Kaplan - Çeşitli meslek gruplarının oluşturduğu Çorum Kültür ve Sanatevi Derneği Tiyatro Topluluğu oyuncuları, rutin iş hayatına tiyatroyla mola veriyor.

02.01.2012 14:02

Melek Kaplan - Çeşitli meslek gruplarının oluşturduğu Çorum Kültür ve Sanatevi Derneği Tiyatro Topluluğu oyuncuları, rutin iş hayatına tiyatroyla mola veriyor.

Çorum Kültür ve Sanatevi Derneği Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Emre İndirkaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 kişiden oluşan tiyatro topluluğunu, tezgahtardan öğrenciye, esnaftan öğretmene, sağlık memurundan hemşireye kadar her meslek grubundan ve her yaş grubundan bireylerin oluşturduğunu söyledi.

"Tiyatro, insanı insana insanca anlatma sanatıdır" diyen İndirkaş, 15 yıldır tiyatro oyunculuğu yaptığını söyledi.

Tiyatro topluluğunda yer alan oyuncuların kendi imkanlarıyla oyunlara hazırlandıklarını ifade eden İndirkaş, " Aynı zamanda İngilizce Öğretmenliği yapıyorum. Topluluğumuz 15 kişiden oluşuyor. Ekibin kemikleşmiş bir oyuncu grubu yok. Mesela ekibimizde memurlar oluyor, başka şehirlere gidiyor. Öğrenci potansiyelinden dolayı gelip gidenler oluyor. Durum böyle olunca kemikleşmiş üç beş kişi kalıyor. Oyunlarımıza kendi imkanlarımızla hazırlanıyoruz. Bir oyun için ortalama 4 ay hazırlandığımız oluyor. Aylarca süren çalışmalar ve kısıtlı imkanlarla oyunlarımıza hazırlanıyoruz" dedi.

Grupta kendisini sanatla ifade etmek isteyenlerin bir arada bulunduğunu vurgulayan İndirkaş, şunları kaydetti:

"Günlük yaşamda bir derdiniz, anlatmak istediğiniz bir sorununuz oluyor. Aynı anlayışta olduğunuz insanlarla bunun üzerinden bir şey üretip, sahnede paylaşmanın keşfi anlatılamaz. İnsanın içinde insanı, insana insanca anlatma isteği oluyor. Topluluğumuz gönüllük esasına göre çalışıyor. İş çıkışında çoğunluğu memur ve öğrencilerden oluşan oyuncularımız burada aldıkları bir buçuk iki dakikalık alkışla kederlerini unutuyor. Tiyatro bizim için ortak payda, olmazsa olmaz."

Geçmiş dönemdeki tiyatro izleyicisinin daha seçici olduğuna dikkati çeken İndirkaş, şöyle devam etti:

"Popüler kültür, sanat yaşamını olumsuz etkiledi. Gülmek için tiyatroya gelen seyirci sayısı artık çok fazla. Bizim gülmeye değil, birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. Birbirimizin komik tarafını algılayabileceğimiz gibi üzüldüğümüz tarafları da anlamamız gerekiyor. Amacımız kentimizdeki sanat ve kültür hayatına katkıda bulunmak."

-"Tiyatro bizim için çok zevkli bir uğraş"

Rutin iş hayatının dışında sanatla ilgilenmenin insanları rehabilite ettiğine değinen sınıf öğretmeni Sezgin Çalışkan, oğlu ve kızıyla çoğu zaman aynı sahnede rol aldığını söyledi.

Çalışkan, "Oğlum ve kızımla beraber tiyatroya gönül verdik. Tiyatrocu arkadaşlarımla gençlerle beraber çalışıyoruz. Gençler, kahvelerde, kafelerde, ya ada internet kafelerde gezmek yerine tiyatroya gelmeliler. Kızım tiyatro konusunda çok istekliydi. Onun teşvikiyle bende oğlumla beraber tiyatroya başladım. 11 yaşındaki oğlum ve 12 yaşımdaki kızımla çoğu zaman aynı sahneyi paylaştım. Tiyatro bizim için çok zevkli bir uğraş" diye konuştu.

Tiyatro'yu sinemaya tercih ettiğini kaydeden 11 yaşındaki Seçkin Çalışkan da, babası ve ablasıyla oyunlara hazırlanmanın keyif verici olduğunu dile getirdi.

-"Herkes bir tiyatro eseri içinde kendini ilgilendirecek bir durumu bulur, görür"

Tiyatro'nun hayatına renk kattığını söyleyen Ayhan Atmaca ise, "Arkadaşımın

'gel gidelim yaparsın' demesi üzerine tiyatroya başladım. Şuan işsizim. Tek hayatım tiyatro. Sahneye bir çıkan daha inmek istemiyor. Tiyatro gönül işi. Bu zamana kadar tiyatrodan cebime para girdiğini hatırlamam. Ancak, tiyatro benim hayatımda, olmazsa olmazların içinde. Hayatımda tiyatro olmazsa organları eksik bir insan gibi olurum" dedi.

Tiyatronun insan yaşamında değiştirici, dönüştürücü işlevi bulunduğuna dikkat çeken Atmaca, "Herkes bir tiyatro eseri içinde kendini ilgilendirecek bir durumu bulur, görür. Hayatın içinde yaşanılan sıkıntılar, sevinçler, mutluluklar ve hüzünlerden pay çıkarılır. Bu bağlamda belki de çok karamsar olan kişi bir çıkış yolu bile bulabilir. Bu nedenledir ki tiyatro yüzyıllar boyuca varlığını sürdürmekte ve sürdürecektir" diye konuştu.

- ÇORUM

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İş Çıkışı Tiyatro - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement