DENİZLi (AA) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyatla biyonik kulak takılan 10 işitme engelli çocuğun konuşmaya başladığı bildirildi.
PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç ve ekibi tarafından işitme engelli 10 çocuğa ameliyatla biyonik kulak takıldı.
Ameliyattan 1 yıl sonra yapılan kontrollerde olumlu sonuçlar elde edildi, doğuştan işitme engelli çocukların da artık konuşmaya başladığı belirlendi.
Konuşmaya başlayan çocuklar hastanenin kulak burun boğaz kliniğinde pasta keserek başarılı ameliyatı kutladı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, biyonik kulak teknolojisinin doğuştan işitme engellilere ilk 2 yaşta, sonradan işitmesini tamamen kaybeden hastalara da 10 yıl içinde uygulanabileceğini kaydetti.
İşitme cihazının gelen sesleri yükselterek kulağa ilettiğini, biyonik kulağın ise gelen sesleri elektriksel dalgalara çevirerek direkt işitme sinirine ilettiğini vurgulayan Ardıç, "Biyonik kulak hastaya çok ileri düzey cerrahi teknikler kullanılarak takılmakta ve hastanın birçok eğitim görmesi gerekmektedir. Eğitimler sonunda hastalarımızın konuşmaya başlamaları, sosyal hayatlarını da olumlu yönde etkilemektedir" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Yerel › İşitme Engelli Çocuklara Biyonik Kulak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?