Kula Halk Eğitim Merkezi İşaret dili kursiyerlerinin hazırladığı 'Sessiz Çığlık' isimli tiyatro oyunu sergilendi. Oyun boyunca işaret dilinin de kullanıldığı performans katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.
Kula Halk Eğitim Merkezi işaret dili öğretmenleri Cemile Demirelli önderliğinde ve Özel eğitim öğretmeni Nurdane Karaduman'ın senaryosunu yazdığı, işitme engelli vatandaşların sessiz çığlıklarına dikkat çekmek için düzenlenen 'Sessiz Çığlık' isimli tiyatro oyunu Kula Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili kursiyerleri tarafından sahnelendi. Oyun, katılımcılar tarafından ilgiyle izlenirken kursiyerlerin performansı büyük beğeni topladı.
Kula Yunus Emre Kent Meydanı Kültür Merkezi Tiyatro salonunda düzenlenen programa Kula Garnizon Komutanı vekili Kıdemli Başçavuş Nedim Yerli, Kula İlçe Emniyet Müdürü Tarkan Gündoğdu, Kula İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Ethem Dağlı, Kula İlçe Milli Eğitim Merkezi Şube Müdürü Sabahattin Öner, okul müdürleri, sivil toplum kuruluş yöneticileri, Salihlili işaret dili kursiyerleri, Kula Halk Eğitim Merkezi işaret dili kursiyerlerinin aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunması ile başlayan programda İşaret Dili Öğretmeni Cemile Demirelli, İstiklal Marşını işaret dili ile okuttu.
Özel Eğitim Öğretmeni olan kursiyer Nurdane Karaduman tarafından senaryosu yazılan ve işaret dili öğretmeni Cemile Demirelli tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi, işaret dili kursiyerlerinin sunmasıyla renkli görüntülere sahne oldu. Tiyatroda sahne alan kursiyerlerin yanı sıra, işaret dili öğretmeni Cemile Demirelli, tiyatro oyununu işaret dili ile anlatarak programa katılan işitme engelli vatandaşlara destek oldu.
MİNİ KONSER BÜYÜLEDİ
İşitme engelli bir vatandaşın doğumundan ölümüne kadar geçen sürede çektiği sorunları anlatan tiyatro gösterisinde rol alan kursiyerler, sergiledikleri performans ile uzun süre ayakta alkışlandı. Tiyatro gösterisinin sonunda işaret dili kursiyerleri tarafından hazırlanan mini konser de katılımcıların büyük beğenisini topladı. Düzenlenen mini konserde işaret dili ile şarkılar söyleyen kursiyerler, ayakta alkışlandı. Ayrıca katılımcılar, sergilenen performansları cep telefonu ile kamera kaydına aldı.
Tiyatro gösterisinin ardından konuşan Kula İlçe Milli Eğitim Müdür vekili Ethem Dağlı, işitme engelli bireylerin çektiği sıkıntıları anlatılan tiyatroda emeği geçenlere teşekkür ederek, "İşaret dili ile tiyatro mu olurmuş diye düşünmedim değil. Demek ki oluyormuş. Böyle kabiliyetli gençler olursa her şey olur. Bu gençlerin yapamayacağı şey yok. Aynı zamanda toplumun da bir gerçeğini bir kez daha hatırlattık. Biraz da içimizde burkulmadı değil. Toplum olarak sahip çıkılması gereken, devlet olarak da her türlü imkanın sağlanması gerekir bunlara diye düşünüyorum. Bu oyunun gerek yazımında gerek sahnelenmesinde emeği geçen tüm oyunculara, öğretmenlerine herkese yürekten teşekkür ediyorum. İşaret dili ile eğitim ve kursu ilk defa Kula'da gördüm. Gerçekten de çok faydalı çok gerekliymiş. Bunun için de başta müdürümüzü yürekten kutluyorum. Kula'nın eğitimi için her alanda her dalda elinden gelen gayreti göstermesini arzu ediyorum." ifadelerini kullandı.
Salihli İşaret dili kursiyeri olarak bu tiyatro oyununda sahne alan 60 yaşındaki Gülşen Durmaz ise, "Bir insan bir dildir. İki insan olabilmek ve hayatın farklı renklerini görebilmek için arkadaşlarımız ile beraber bu kursa katıldık. Çok memnunuz. Kula'daki arkadaşlarımıza destek olmak için geldik. Kula'daki işitme engelli arkadaşlarımızı görmek amacıyla geldik." dedi.
İŞİTME ENGELLİLERİN NE ZORLUK ÇEKTİĞİNİN FARKINDALIĞINI OLUŞTURMAK İSTİYORUZ
İşitme engellilerin çektikleri sıkıntıların ne demek olduğunu anladığı için bu tiyatro oyununu yazdığını ifade eden Özel eğitim öğretmeni ve işaret dili kursiyeri Nurdane Karaduman ise, "Kursa başladığımız zaman ister istemez işitme engelliler ile ilgili bir seçicilik oluşuyor. Ben kendim zaten özel eğitim öğretmeniyim. Bu tür arkadaşlarımızın ve toplumdaki bireylerin ne zorluk çektiğini, ailelerin neler yaşadığını az çok biliyorum. Kursa sırasında hocam da ailesinde işitme engelli bireyler olduğunu dile getirmişti. Az çok yaşadıkları zorlukları birbirlerine destek vermek için verdikleri mücadeleleri dile getirmişti. Sonra gel zaman git zaman kursa daha da hoşumuza gittikçe, hocamın anlattıkları biraz da çevrede gördüklerimizi şöyle bir derledik. Doğduğu andan çocuğu olasıya kadar, çocuğunun evladının sesini duymamak nedir mesela. Bunları düşündük ve bir empati yöntemi ile oluşturduk ve bu oyunu sahneye koyduk. Halk eğitim müdürümüz ve hocamızın büyük desteği ile arkadaşlarımız ile sergiledik bu oyunumuzu." şeklinde konuştu.
İşaret dili kursunun açılma nedeni işitme engelli bireylerin çektiği sıkıntılara farkındalık oluşturmak olduğunu dile getiren Kula Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili Öğretmeni Cemile Demirelli de şunları söyledi: "İşaret dili kursunu açmamın nedeni, işitme engelli arkadaşlarımızın yaşadıkları zorluklardan dolayı bu kursu açmak istedim ve güzel bir etkinlik oldu. İlk başladığımızda 33 kursiyerim vardı. Şuan 54 kursiyerim oldu ve daha da genişleteceğiz inşallah."
Kursiyer Nazife Özenç ise, bu kursa işitme enli biryelerin sessiz çığlıklarına tercüman olabilmek için katıldığını ifade ederek, "İşitme engelli kursuna katılmamın nedeni, işitme engelli vatandaşların ne hissettiğini daha iyi anlayabilmek için, onların duygu ve düşüncelerine tercüman olabilmek için katıldım. Tiyatromuzda ele aldığımız gibi sessiz çığlıklarına kulak vermek için katıldım." dedi.
Ayrıca düzenlenen 'Sessiz Çığlık' isimli tiyatro oyununa izlemeye gelen işitme engelli Adem Kahraman ve Hasan Şeker ile program sonunda işaret dili ile konuşan işaret dili öğretmeni Cemile Demirelli, düzenlenen programdan çok memnun kaldıklarını ifade ettiklerini dile getirerek, "Tiyatroyu nasıl bulduklarını sordum. Çok eğlendiklerini ve çok mutlu olduklarını ifade ettiler. Tiyatromuzda kavga, düğün ve eğlence sahnelerini çok beğendiklerini ifade ettiler. Çok eğlenmişler. Tekrar yapılmasını istiyorlar. Bizde inşallah ilerleyen zamanlarda tekrar yapmayı düşünüyoruz." diye konuştu.
Kula'da ilk defa böyle bir tiyatro oyununun düzenlediğini ve bu etkinliğin devamının geleceğini dile getiren Kula Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Özkan da şunları dile getirdi: "Kula halk eğitim merkezi müdürlüğü olarak işaret dili kursumuzu yaptık. Bu kurs neticesinde kursiyerlerimiz bir tiyatro organize ettiler. Derdimiz bir farkındalık oluşturmaktı ve bunu başardığımıza inanıyorum. Bu programda salonumuz tıklım tıklım doldu. Oturacak yer kalmadı. Demek ki insanlarımız böyle etkinlikler olduğu zaman bunlara katılabildiklerini gösterdiler. Bizde bunu başardık. Bu sessiz çığlığı bütün Türkiye'nin duymasını istiyoruz. Başta öğretmenlerimiz Cemile Demirelli ve Nurdane Karaduman hocamız olmak üzere bütün kursiyer arkadaşlarımı kutluyorum. Çok güzel bir tiyatro ortaya koydular. Tamamen Kula'ya özgüydü. Daha önce böyle bir şey yapılmamıştı. Biz bunu ilk olarak başardık ve bu başarıda en büyük pay öğretmenimize ait. Cemile hocamızı yürekten kutluyorum ve teşekkür ediyorum." - MANİSA
Son Dakika › Yerel › İşitme Engellilerin Çığlığı Tiyatro Sahnesine Taşındı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?