İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü - Son Dakika
Yerel

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

İstiklal Marşı\'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy\'u Anma Günü

Bitlis Eren Üniversitesi'nde (BEÜ) "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" dolayısıyla program düzenlendi.

12.03.2013 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Eren Üniversitesi'nde (BEÜ) "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" dolayısıyla program düzenlendi.

BEÜ Rektörlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Prof. Dr. İbrahim Kavaz, İstiklal Marşı gibi milletin varlığının ve bağımsızlığının sembol değerinin kabul yıl dönümü ve onun şairi Mehmet Akif'i anma günü münasebetiyle bir araya geldiklerini söyledi.

Kavaz, şöyle konuştu:

"18 Mart 1915 Çanakkale Savaşı'nın zaferle sonuçlanması, 12 Mart 1921 ise İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından milli marş olarak kabul edildiği gündür. Altı gün arayla kutladığımız bu milli günlerimizin çok önemlidir. 1. Dünya Savaşı sırasında çeşitli cephelerde uğradığımız yenilgilerin üzerine, Çanakkale'de milletimizin var olma mücadelesi, yeniden ortaya çıkmış ve bu güçle de Anadolu'daki savaşlara girilmiştir. Bu tarihleri bir birine bağlayan sadece tarihi yakınlıkları değil, milletçe yaşama ve var olma gücü kazanmamızdır. Çanakkale'deki başarı sağlanmasaydı, istiklal mücadelesine daha zor şartlarda gidilecek, milli marşımızda belki daha farklı duygular terennüm edilecekti."

O dönem Çanakkale'de kazanılan zaferin, toplulumun heyecanının, umudunu ve azmini artırdığını ifade eden Kavaz, Mehmet Akif Ersoy'un, Çanakkale şehitleri için yazdığı şiirinde olduğu gibi, İstiklal Marşı'nda da millete ve vatana olan bağlılığını şiire has duygu yoğunluğu içinde ortaya koyduğunu ifade etti.

Kavaz, "Bütün bu zaferlerin yenilgilerin canlı şahidi olan Mehmet Akif, yakın tarihimizin siyasi ve idari büyük çalkantılarının olduğu bir devri yaşamış. Savaşlara, mağlubiyetlere ve zaferlere de şahit olmuştur" dedi.

Programa BEÜ Rektörü Mahmut Doğru, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Muhabir: Yunus Okur

Yayıncı: Berin Arslan Çetin - BİTLİS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement