Juliopolis Antik Kenti"Ndeki Kazılar - Son Dakika
Yerel

Juliopolis Antik Kenti"Ndeki Kazılar

Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan Mahallesi'nde, Juliopolis Antik Kenti'ndeki kazılar sürüyor.

13.11.2015 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan Mahallesi'nde, Juliopolis Antik Kenti'ndeki kazılar sürüyor.

Nallıhan Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Bayrak, Çayırhan Mahallesi muhtarı Bilal Şerbetçi ile kazıların sürdürüldüğü Çayırhan Gülşehri bölgesinde incelemelerde bulundu ve kazı ekibinden bilgi aldı.

Bayrak, burada yaptığı açıklamada, kazıların Anadolu Medeniyetleri Müzesi denetiminde ve Nallıhan Belediyesinin desteğiyle sürdürüldüğünü söyledi.

Kazılarda önemli bulgulara ulaşıldığını anlatan Bayrak, "Kazılarda bugüne kadar binin üzerinde antik ve tarihi esere rastlanırken, 6 değişik tipte 520 dolayında mezara ulaşıldı" dedi.

Çayırhan'ın arkeolojik açıdan önemini vurgulayan Bayrak, şunları kaydetti:

"Sürdürülen kazılarda ortaya çıkarılan ve büyük çoğunluğu Sarıyar Baraj gölü altında kalan Juliopolis Antik Kenti'nin savunma duvarları ortaya çıkarıldı. 6 değişik tipte Lahit mezarlar, oda mezarlar, sanduka mezarlar, toprak mezarlar, kromosyon kırma çatı mezarlar ve normal mezarlara rastlandı. Oda mezarlarda (klineli mezarlar) içinde bölmeler bulunuyor ve her bölmede ayrı ayrı mezarların olduğu ortaya çıktı. Bu mezarlarda da çok sayıda antik eser ele geçirildi. Julioplis Nekropolü kazıları, arkeoloji ve eskiçağ tarihine yepyeni bilgiler kazandırdığı gibi, Nallıhan-Çayırhan'da kültür turizmini de son 5 yıl içinde hayli hareketlendirmiştir. Geçen sürelerdeki yapılan kazılarda ele geçen binlerce kültür varlığının bir bölümü, Anadolu Medeniyetleri Müzesine ait alt salonda ve Ankara bölümünde dört ayrı vitrinde sergilenerek ulusal ve uluslararası ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Juliopolis Antik Kenti'Ndeki Kazılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement