Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Ata, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre, hekimler tarafından 15 yaşın üstündeki bireylere tanı konan hastalıkların yüzde 20'sinin kalp dolaşım sistemi hastalıklarından meydana geldiğini bildirdi.
Prof. Dr. Ata, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılında yayınladığı "Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2013" verilerine göre, ülke nüfusunun 76 milyona ulaştığı, ortalama yaşam süresi de 76.9 yıl olarak hesaplandığını bildirdi.
Hesaplanan ortalama yaşam süresi 2002 yılına göre yaklaşık 4.5 yıllık bir artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ata, şunları kaydetti:
"Buradan da görülebileceği gibi, artık daha yaşlı bir toplum haline gelmekte ve bu durumun avantaj ve dezavantajlarını da beraber yaşamak zorunluluğu ile karşı karşıya kalmaktayız. Yaşlanmanın getirdiği sorunların en önemlisi, bazı hastalıkların görülme sıklığının artması olup bunların başında da kalp-damar hastalıkları gelmektedir. Ülkemizde zaten en önemli sağlık sorunu olan bu hastalık grubu, zaman içinde hem daha fazla ortaya çıkacak ve hem de daha fazla ölümlere yol açacaktır. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre, hekimler tarafından 15 yaşın üstündeki bireylere tanı konan hastalıkların yüzde 20'si kalp dolaşım sistemi hastalıklarından meydana gelmektedir. Diğer bir tanımla, rastgele her 5 hastadan 1 tanesi bu sisteme ait bir hastalıkla yaşamaktadır. Daha çarpıcı olan ise tüm ölüm nedenlerine bakıldığında, dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı olarak gelişen ölüm oranlarıdır. Buna göre, tüm ölümlerin 2013 yılında yüzde 40'ı bu sistem hastalıklarına bağlı gelişmektedir."
Son Dakika › Yerel › Kalp Sağlığı Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?