Kamu Avukatlarının Sorunları - Son Dakika
Yerel

Kamu Avukatlarının Sorunları

Kamu Avukatlarının Sorunları

Trabzon Barosu Başkanı Avukat Mehmet Şentürk, kamuda çalışan avukatların durumları hakim ve savcı meslektaşlarıyla eşdeğer hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

03.03.2012 14:34

Trabzon Barosu Başkanı Avukat Mehmet Şentürk, kamuda çalışan avukatların durumları hakim ve savcı meslektaşlarıyla eşdeğer hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kamu avukatlarının sorunlarını kamuoyunun dikkatine sunmak ve yetkililere seslerini duyurabilmek için basın toplantısı düzenleyen Başkan Şentürk, "Kamu Avukatları 1982 Anayasası hazırlanırken, Hakim ve Savcılar ile birlikte yargı erki içinde yer alamamaları nedeniyle özlük ve görev yönünden bağımsızlık hakları güvence altına alınmayan yargı görevlileridir" dedi.

Kamu avukatlarının Cumhurbaşkanlığı makamından, belde belediyelerine kadar sayıları milyonları, değerleri milyarları bulan ceza, hukuk ve idari davalar ile icra takiplerini yürütüp kamu yararına sonuçlandırabilmek için çalışan, danışmanlık gibi bütün hukuk hizmetlerini yürüten, sayıları yaklaşık 3 bin olan meslek grubu olduğunu kaydeden Şentürk, "Bu bağlamda Kamu Avukatları, görevini ifa etmesi için, adliyelerle birebir çalışarak, mesaisinin büyük kısmını, adliyeye dönük olarak yapmak zorunda olan tek kamusal meslek grubudur. Diğer yandan Avukatlık Kanunu'nun sadece avukata tanıdığı bir hak olan vekalet ücreti olarak; kamu avukatlarının, dava ve icra takipleri nedeniyle lehine hükmedilip, yine Kamu Avukatlarınca tahsil edilen bu vekalet ücretleri ile kendilerine ödenen bütün ücretleri finanse etmesinin yanında, mevcut yasal düzenlemelere göre limit fazlası olarak Kamu Avukatlarına dağıtılmayan vekalet ücretleri bütçeye irat kaydedildiğinden, kamuya nakit gelir kazandırma özelliği olan tek meslek grubudur.Oysaki Kamu Avukatları görev ve sorumlulukları ile karşılaştırılamayacak ölçüde özlük hakları bakımından zayıf bırakılmışlardır. Hukuk Devletinin İddia - Savunma

Karar üçgeni üzerine kurulduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçek olduğu, hatta savunmaya ayrı bir değer biçildiği halde,

savunma içinde yer alan Kamu Avukatları bu önem ve değerle hiç bağdaşmayacak şekilde, temel özlük hakkı olan ücret yönünden oldukça mağdur durumdadırlar. Ücrete esas olan ek göstergeleri, özel hizmet tazminatları, iş güçlüğü, harcırah ve yol tazminatları, yargıyı oluşturan üçlünün içinde son derece düşüktür" diye konuştu.

"Kamu avukatların da yargının asli unsuru olduğu dikkate alınarak diğer yargı mensupları ile uygun ve uyumlu ücret hakkı tanınmalıdır" diyen Şentürk, şunları söyledi.

"Hakim ve Savcıların maaşları ortalama olarak 5 bin 500 TL'dir. Bu ücretin günümüz şartlarında yeterli olmadığı gündemdedir. Buna rağmen Kamu Avukatlarının maaşları ise 2 bin 500 TL'dir. Biyolog, Kimyager, Ziraat Mühendisi, Orman Mühendisi maaşları ise 3 bin TL'dir. Kamu avukatının çalışırken aldığı maaşın az olması ve maaşa ilişkin tüm kalemlerin maaşa yansıtılmaması nedeniyle emeklilik aylıkları da çok düşüktür. Kamu Avukatları, 1 .dereceden 30 yıl dahi çalışsa bin 200 TL emekli maaşı almaktadırlar. Huzurevi ücreti dahi günümüzde 1500 TL civarında olduğundan Kamu Avukatı emekli aylığıyla huzurevinde bile kalabilecek durumda değildir. Hakim ve Savcılar 1. dereceden 4 bin 200 TL emekli maaşı almaktadır. Ziraat Mühendisi 2 bin TL emekli maaşı almaktadır. Astsubay emeklisi de 2 bin TL emekli maaşı almaktadır."

Kamuda çalışan avukatların durumlarının hakim ve savcı meslektaşlarıyla eşdeğer hale getirilmesini isteyen Şentürk, "Yine Kamu Avukatları tarafından kazanılan vekalet ücretlerinin limiti kaldırılmalı veya hiç olmazsa makul bir seviyeye yükseltilmelidir. Kamu avukatlarının meslek birliği ve dayanışma açısından olması gerektiği gibi barolara üyeliği zorunlu hale getirilmelidir. Devletin hukuk hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için kamu avukatları tek çatı altında toplanmalıdır. Böylece kamu avukatlarının meslekten kişilerce denetiminin sağlanması gibi yapısal sorunlar çözüme kavuşacaktır. Bu nedenle sayısı 3 bin'i aşmayan ve devletin çeşitli kurumlarının avukatlığını yürüten kamu avukatları için üçüncü yargı reform paketi adı verilen düzenleme ile ekonomik ve sosyal haklarının insan onuruna yaraşır bir şekilde statülerine uygun hale getirilerek düzenlenmesi için hükümete ve muhalefet partilerine çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kamu Avukatlarının Sorunları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement