Oktay Bayar - Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaşayan iki kadın, yedi yıl önce Ahlat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan aldıkları "iş kurma yardımı" sayesinde, kurdukları işin patronu oldu.
Ahlat'ta iki kadın tarafından yedi yıl önce açılan ve tamamen ev yemekleri üzerine hizmet veren "Hünerli Eller Ev Yemekleri" lokantası, sadece ilçede yaşayanların değil, çevre il ve ilçelerden gelenlerinde rağbet gösterdiği bir restoran haline geldi.
İşyeri ortaklarından Sevgi Azapağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede bir ilk olarak başlattıkları işte çok güzel yere geldiklerini ve iyi mesafe katettiklerini söyledi.
Azapağası, şöyle konuştu:
"3 çocuk annesiyim. Ben genelde restoranın mutfak kısmındayım. Yemekle meşgulüm. Ortağım Derya hanımsa, servis bölümünde hizmet veriyor. Daha çok halkla olan ilişkilerimizi yürütüyor. İşimizde çok güzel bir yol aldık. Yaptığımız yemeği pazarlama kaygısını taşımadık. Müşterinin yemeğimizi beğenmesini istedik ve bunun için çaba sarf ettik. Sürekli kendimizi yeniledik. Mutfak her zaman için yenilik ve temizlik ister. Çok güzel çevre edindik. Çevremizden sürekli takdir topladık. Gerek ailemiz ve gerekse lokantaya gelen müşteriler ve dostlar bizleri sürekli takdir etti. İşe ilk başladığımızda ikimiz yalnızdık. Şimdi sürekli iki eleman çalıştırıyoruz. Ayrıca bir kişi de haftada bir gün bize yardımcı oluyor. Her gün en az altı çeşit yemek yapıyoruz. Pilav ve çorbayı da katarsak, günde sekiz çeşit yemek yapıyoruz. Zaman zaman 9 çeşidi buluyoruz. Bir çeşit ana yemek olarak et yemeği, onun yanında sebze yemekleri yapıyoruz."
Kışın kış sebzeleri, yaz aylarındaysa yaz sebzeleri ağırlıklı yemek yaptıklarını belirten Azapağası, birkaç gün öncesinden talep edilmesi halinde, ilçenin yöresel yemeklerini yaptıklarını, bunların başında içli köfte, mantı, lahana sarması, kabak dolması, ciğer taplaması, çorti, ayran aşı gibi yemeklerin yer aldığını belirtti.
-"Ekonomik özgürlüğümüze kavuştuk"
İşyerinin ortaklarından Derya Ayber Akyürek ise, iki çocuk annesi olduğunu ve 7 yıldır Hünerli Eller Ev Yemekleri lokantasını işlettiğini söyledi.
İşyerini kurmadan önce küçük bir araştırma yaptıklarını anlatan Akyürek, şunları kaydetti:
"Böyle bir işyeri 'çalışır mı, çalışmaz mı' diye ortağım Sevgi hanımla bir araştırma yaptık. Daha sonra masa ve sandalyelerimizi nereden temin edebiliriz diye düşündük. Ahlat'ta yaşayanların, böyle bir iş yerine nasıl tepki göstereceği konusunda tereddüt yaşadık. Eşimiz, dostumuz bizi cesaretlendirdi. Sonra bu durumu zamanın kaymakamına anlattık. O da bizi olumlu karşıladı. Bunun üzerine Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı'na bir dilekçe verdik. Kredi talep ettik. Geri ödeme konusundaki endişelerimizle birlikte 5 bin lira kredi talep ettik. Geri ödeme korkusunu da çok yaşıyorduk. Aldığımız 5 bin lirayı, 4 yılda geri ödedik. İşyerini bu sermayeyle açtık ve beklentimizin üzerinde bir taleple karşılaştık. O krediyi geri ödedik ve artık işyeri tamamen bize ait. Gerçi ilk aştığımızda da bizimdi ama krediyi tamamen geri ödedikten sonra 'burası bizim' diyebildik."
Yaptıkları işle ekonomik özgürlüklerine kavuştuklarını belirten Akyürek, ekonomik özgürlüğün bir kadın için büyük önem taşıdığını ifade etti.
Yörede yaşayan kadınların ekonomik yaşama katılma noktasında daha cesur davranması gerektiğini aktaran Akyürek, "Bu şekilde biz iki kadın ekonomik özgürlüğümüze kavuştuk. Erkeklerin dahi cesaret edemeyeceği bir işe kalkışıp bunu başardık. 7 yıldan beri de devam ettiriyoruz. Bu işyeri sayesinde çok güzel çevre edindik ve dostluklarımız oluştu. Ahlat'tan bir vesileyle ayrılanlar bile bizimle bağını koparmıyor" diye konuştu.
- BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Kaymakamlıktan Aldıkları Yardımla Patron Oldular - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?