Kiraz Üreticiyi Üzdü - Son Dakika
Yerel

Kiraz Üreticiyi Üzdü

Kiraz Üreticiyi Üzdü

Kütahya’nın Meyve ve Sebze ambarı konumundaki ilçesi Simav’da bu yıl Mayıs ve Haziran aylarında etkili olan dolu ve aşırı yağışlar ilçe genelinde 25 bin 380 dekarlık alanda üretilen ihraçlık Napolyon cinsi kirazlarda çatlama ve yaralanmalara neden oldu.

26.06.2014 12:02

Kütahya'nın Meyve ve Sebze ambarı konumundaki ilçesi Simav'da bu yıl Mayıs ve Haziran aylarında etkili olan dolu ve aşırı yağışlar ilçe genelinde 25 bin 380 dekarlık alanda üretilen ihraçlık Napolyon cinsi kirazlarda çatlama ve yaralanmalara neden oldu.

Dolu ve aşırı yağışlar yüzünden gerçekleşen yaralanma ve çatlamalar yüzünden ihraçlık kirazlarda 6 bin 662 ton civarında tahmin edilen rekoltenin yarısına bile ulaşılamadı.

Tüccarda bir hafta öncesine kadar kilosunu 6-7 liradan satın aldığı kirazın fiyatını 2,5 TL'ye düşürünce üretici perişan oldu.

Kendine has aroması, iriliği, rengi, yola dayanıklığı gibi üstün özellikleri sayesinde geçtiğimiz yıllarda AB ülkelerine ihraç edilen Napolyon cinsi kirazlar yaşanan olumsuzluklar yüzünden şimdi köylere kadar gelen tüccarlar tarafından iç piyasa için toplanmaya başlandı.

Bir zamanlar ürettiği ihraçlık kirazları ile övünen Simavlı üreticiler şimdi 2014 yılını "Kirazda Kara Yıl olarak" ilan etti.

Simavlı üretici Halil İbrahim Karaca( 62), ilk kez bu yıl mahsülde sıkıntı yaşadıklarını ve bekledikleri rekolte ile fiyatı bulamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Geçen yıl 3 dekarlık kiraz bahçesinden 3 bin TL'lik kiraz sattığını ifade eden üretici Halil İbrahim Karaca, bu yıl aynı kiraz bahçesinden Bin TL'lik ürünü ancak satabildiğini söyledi.

Tüccar Bilal Karaca( 52), Dolu ve aşırı yağış yüzünden bu yıl ihraçlık Napolyon cinsi kirazlarda yaralanma ve çatlaklar oluşmasından dolayı hem rekoltenin hem de fiyatların düştüğünü söyledi.

Tüccar Karaca, "Birkaç gün öncesine kadar kilosunu 6-7 TL arasında aldıkları ihraçlık kirazları şimdi 2,5 TL'den topluyoruz. Vatandaşın sıkıntısını biliyoruz. Ancak elimizden bir şey gelmiyor" dedi. (MY-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kiraz Üreticiyi Üzdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement