Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğunu, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini bildirdi.
Güngüneş, "Dumansız Hava Sahası" projesi kapsamında yaptığı açıklamada, çok sayıda kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu, halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konulardan biri olduğunu kaydetti.
Artık ilkokullarda bile bilinen bir genel kaidenin bulunduğunu ifade eden Güngüneş, şöyle konuştu:
"Sigara içme=akciğer kanseri. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserinden ölümlerin, erkeklerde yüzde 80'inin, kadınlarda yüzde 75'inin nedeni sigaradır. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, prostat rahim ağzı ve kan kanserlerinin nedenleri arasında olduğunu göstermiştir. Ülkemizde sigara alışkanlığı ortaokul çağlarında bir özenti ve hevesle başlamaktadır. Ortaokul öğrencilerinin yüzde 37'sinin üniversite öğrencilerinin yüzde 50'sinin sigara içtiği, ayrıca işçilerin yüzde 70'i, kadın memurların yüzde 49'unun sigara tiryakisi olduğu, Türkiye'de erkeklerin yüzde 63'ünün kadınların ise yüzde 25'nin sigara içtiği araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır."
Güngüneş, sigaranın insanın kendisine zararı olduğu gibi başkalarına da zararı bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sigara içen kimseler çeşitli hastalıklara yakalanmakta bu hastalıklar o kişinin çocuklarına da kalıtsal bir hastalık olarak geçmektedir. Gelecek nesillerde tehlike içindedir. Sigara içen kimseler aile efradına ve çevresine de zarar vermektedir. Sigara içmeyenlerde sigara dumanı sebebiyle büyük oranda etkilenmektedir. Özellikle kapalı bir odada içilen sigara doğrudan herkesi etkilemektedir. Kapalı salonlar, toplu taşıma araçları sigaranın en çok zararlı olduğu mekanlardır. Bu mekanlarda azda olsa içilen sigaralar içmeyenlere de zarar vermektedir. Dünya Sağlık Teşkilatı hesaplarına göre dünya üzerinde 1 milyar 370 milyon insanın sigara tiryakisi olduğu bildirilmiştir. İnsanlık alemi açısından da korkunç bir rakamdır. Özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülke ekonomileri sigara tüketiminden büyük oranda zarar görmektedir. Türkiye'de yılda 76 milyar 500 milyon adet sigara tüketilmektedir. Sigara tüketiminde Türkiye, dünyada 4. sırada gelmektedir. Türkiye'de sigara tiryakilerinin sayısı 20 milyon, her üç kişiden biri sigara tiryakisidir. Tiryaki olmayıp da sigara içenleri bu rakama ilave etsek karşımıza korkunç bir rakam çıkmaktadır."
Güngüneş, 4207 sayılı tütün ürünleri hakkındaki kanunun yürürlüğe girmesi ile kapalı ortamlarda sigara yasağına bağlı olarak başkasının içtiği sigara dumanına maruziyet geçmiş yıllara göre azaldığını bildirdi.
Yayıncı: Emrah Yaşar - KIRIKKALE
Son Dakika › Yerel › Kırıkkale'de 'Dumansız Hava Sahası' Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?