Kayseri Ticaret Odası'nın (KTO) Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) koordinatörlüğünde gerçekleştirdiği Tüccar Profili Araştırmasının tamamlandığı bildirildi.
KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, düzenlediği basın toplantısında, araştırmanın odalarına kayıtlı bin 550 tüccarla yüz yüze görüşme yöntemiyle yapıldığını söyledi.
Tüccarların araştırmaya katılım oranı ve ilgisinin bu tür araştırmalar dikkate alındığında oldukça yüksek olduğuna dikkati çeken Hiçyılmaz, araştırma formunda profil belirlemeye yönelik 107 soru bulunduğu ifade etti.
Soruların, tüccarların işletmelerine veya işlerine değil bizzat kendilerine yönelik olduğunu belirten Hiçyılmaz, araştırmada, soruların belirlenmesi ve uygulamasının Prof. Dr. Mahmut Özdevecioğlu tarafından yürütüldüğünü kaydetti.
İlki 1997 yılında yapılan "Tüccar Profili" araştırmasının 2013 yılı ile karşılaştırmalı sonuçlarının ilerleyen aylarda kitapçık olarak yayınlanacağını dile getiren Hiçyılmaz, şöyle devam etti:
"Anket sonuçlarına göre, Kayseri tüccarı yüzde 70 oranında günlük olarak bir gazete okumaktadır. Tüccarların ithalat yapma oranı yüzde 13, ihracat yapma oranı ise yüzde 18,6'dır. Kayseri tüccarının yüzde 45,4'ünün ailesinde kendisinden başka gelir sahibi birey bulunmamaktadır. Tüccarların eşlerinin çalışma oranı yüzde 17,4'dür. Kayseri tüccarının yüzde 28,7'si bir sivil meslek kuruluşuna üyedir, yüzde 15,9'unda ciddi bir sağlık sorunu bulunmaktadır. Bunlar, sırasıyla, tansiyona, kalbe, şekere ve kolesterole bağlı rahatsızlıklardır. Kayseri tüccarlarının yüzde 87'sinin annesi ev hanımıdır. Tüccarların yüzde 57,8'inin evi kendisine ait iken, yüzde 26,5'inin işyeri kendisine aittir. Yani ev sahibi olma oranı işyeri sahibi olma oranından yüksektir. Ankete katılan tüccarların yüzde 33'ünün ise önemli miktarda borcu bulunmaktadır. Kayseri tüccarının yüzde 27'si yıllardır tatile gitmediğini, yüzde 39'u da nadir olarak tatile gittiğini belirtmiştir. Tüccarların yüzde 61,2'si günlük olarak 9-12 saat çalıştığını belirtirken 13-16 saat çalışanların oranı da dikkat çekici biçimde yüzde 14,6'dır. Kayseri tüccarının yüzde 22,6'sı mevcut işinden memnun değildir. Kayseri tüccarının yüzde 29,9'u düzenli olarak kitap okumaktadır. Tüccarların yaşam kalitesi 100 üzerinden 55,2 olarak hesaplanmıştır. Oranın ortalamanın biraz üzerinde olduğu dikkati çekmektedir. Kayseri tüccarı sırasıyla, bilişim, enerji ve inşaat sektörlerini geleceğin sektörleri olarak değerlendirmektedir. Kayseri tüccarının ticaret hayatındaki ilk üç ilke, dürüstlük, doğruluk ve kalitedir" - Kayseri
Son Dakika › Yerel › Kto Tüccar Profili Araştırması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?