Macar Kralı Tökeli İmre, Ölümünün 310. Yılında Kocaeli'de Anılacak - Son Dakika
Yerel

Macar Kralı Tökeli İmre, Ölümünün 310. Yılında Kocaeli'de Anılacak

Macaristan tarihinde önemli bir yeri olan ve kaybettiği savaşın ardından sığındığı Osmanlı topraklarında ölen Macar Kralı Tökeli İmre, ölümünün 310. yıl dönümünde İzmit'te düzenlenen törenle anılacak.

13.09.2015 14:34

Macaristan tarihinde önemli bir yeri olan ve kaybettiği savaşın ardından sığındığı Osmanlı topraklarında ölen Macar Kralı Tökeli İmre, ölümünün 310. yıl dönümünde İzmit'te düzenlenen törenle anılacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Macar Kralı Tökeli'nin ölümünün 310. yılı dolayısıyla Sekapak Kültür Alanı'nda bulunan Tökeli İmre Anı Evi'nde yarın anma programı düzenlenecek.

Türk ve Macar mitolojisinde önemli bir yeri olan Tuğrul Kuşu Heykeli'nin açılışının da gerçekleştirileceği törene, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss ve Budapeşte Belediye Başkanı Istvan Tarlos katılacak.

Tökeli İmre kimdir?

Kesmark'da 1657'de doğan, Avusturya yönetimindeki Protestan Macarlar'ın şefi olan Tökeli İmre, Avusturya İmparatoru'nun Katolik mezhebine geçmeleri için yaptığı teklifi kabul etmeyerek imparatora karşı ayaklanması üzerine, Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa'ya başvurarak, Osmanlı himayesine girmek istediğini bildirdi.

Avusturya ile barışı bozmak istemeyen Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa, olumlu karşılık vermedi. Buna rağmen savaşa devam eden Tökeli İmre, yukarı Macaristan'ı ele geçirdi fakat taraftarlarından çoğu kendisini terk edince Fazıl Ahmed Paşa'ya yaptığı teklifi, 1681 yılında Kara Mustafa Paşa'ya tekrarladı.

Tökeli İmre'ye "Orta Macaristan Kralı" unvanı verildi. Türkler'den aldığı kuvvetle birçok Avusturya kalesini ele geçiren ancak İkinci Viyana bozgunundan sonra daha önce aldığı kaleleri kaybeden Tökeli İmre, 1688'de teslim oldu ve Viyana'ya götürüldü.

Serbest kalınca Osmanlı ordusunda görev alan Tökeli İmre, Türk ve Tatar kuvvetlerinin başında Transilvanya'ya girdi ve Germen Ordusu'nu yenilgiye uğrattı. Bu başarısından dolayı Tökeli İmre'ye Transilvanya Prensliği verildi, Zenta yenilgisinden sonra ise İzmit'e çekildi.

Karlofça barış görüşmelerinde Avusturyalılar, Tökeli İmre'nin kendilerine teslim edilmesini istedilerse de Osmanlı Devleti bunu kabul etmedi. Tökeli İmre, 1705'te İzmit'te öldü, mezarı 1906'da Macaristan'a taşındı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Macar Kralı Tökeli İmre, Ölümünün 310. Yılında Kocaeli'de Anılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement