Kapadokya bölgesinin yeraltı şehirleriyle ünlü Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde bir Alman işletmecinin kayaoyma mağarada ürettiği şarap, Avrupa'dan Uzakdoğu'ya pek çok ülkeye gönderiliyor.
Almanya'dan 35 yıl önce Güzelyurt ilçesine gelen Alman asıllı Udo Hırsch (70), emeklilik hayatını burada geçirmeye karar verdi.
Boş zamanını değerlendirmek amacıyla daha önceden öğrendiği şarap yapımını kendisi ve yakın çevresi için üretmeye başlayan Hırsch, doğal yollarla ürettiği şarabın arkadaşları tarafından büyük beğeni toplaması üzerine, yaklaşık 8 yıl önce Güzelyurt'lu arkadaşı Hacer Özkaya ile şarap ticareti yapmaya karar verdi.
Kayaoyma mağarada yüksek kapasiteli küpler içerisinde şarap üretimine başlayan Hırsch, tamamen doğal olarak ürettiği şaraplarda hiçbir fabrikasyon işlemi kullanmıyor. Yılda 5 bin ton şarap üreten ve her geçen yıl kapasitesini arttıran Hırsch, üretilen şarapları başta İngiltere, Almanya, Japonya ve Gürcistan olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor.
İşletmeci Hırsch, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk ortağıyla kayaoyma mağarada şarap üretmeye başladıklarını ifade ederek, bunun yapımına ilişkin tarihi birçok belgeyi incelediğini belirtti.
Hırsch, tamamen geleneklere uygun bir şekilde şarap ürettiklerini belirterek, "Biz, şarabı olduğunca yaşlandırmak istiyoruz. Her yıl kapasitemizi arttırıyoruz. Yılda 5 bin litre şarap üretiyoruz. Güzelyurt'a gelen turistlere ikram ediyoruz. Turistlerin şarabımızı beğenmesiyle yurt dışından da talepler gelmeye başladı" şeklinde konuştu.
"Japonlar, bizim şarabı sevdi"
Dünyanın birçok ülkesine şarap ihraç ettiklerini aktaran Hırsch, şunları kaydetti:
"Şu anda Japonya, Almanya, Gürcistan ve İngiltere'ye olmak üzere birçok ülkeye şarap gönderiyoruz. Her gittiğim ülkede yanımda götürdüğüm şarabı, oradaki kimselere ikram ediyorum. Bu sayede Güzelyurt'ta üretilen şarabımıza ilgi arttı. En son gittiğim bir toplantıda Japonlar, bizim şarabın tadına baktı ve çok sevdi. Daha sonra onlar da talep etmeye başladılar."
"Paraya ihtiyacımız yok, hobi amaçlı yapıyoruz"
Genellikle şarapların fabrikasyon yapıldığını ifade eden Hırsch, üretim süreci ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Firmalar genellikle preslerle şarap üretiyor. Şarap, böyle durumlarda kokuyor. Biz, doğal yollarda şarap üretiyoruz. Üstü açık, havadan maya alıyor. Diğer işletmeler ise laboratuvarda üretilen mayalardan kullanıyor. Üzümü, pres yapıyoruz ve kabuğuyla birlikte küpün içine bırakıyoruz. Daha sonra doğal süreci başlıyor. 10-40 gün fermantasyon süresini bekliyoruz. Zamanla küpün içerisindeki üzümlerin kabukları ve çekirdeği yavaş yavaş aşağı iniyor. Aynı zamanda şarap temiz kalıyor. Şarap üretimini birazda hobi amaçlı yapıyoruz. Birinci amacımız, para kazanmak değil. Benim zaten param var. Bu işi yapmaya mecbur değilim ama çok seviyorum."
Son Dakika › Yerel › Mağarada Ürettiği Şarabı Yurt Dışına Pazarlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?