Sema Kaplan - GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin 12 yıllık çalışması sonucu, katkı maddesi kullanılmaksızın makarnaya doğal sarı rengini verecek "Güney Yıldızı" adı verilen buğday çeşidi geliştirildi.
Diyarbakır'da yarım asırdır Güneydoğu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü olarak hizmet veren ve bir süre önce GAP Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Merkezi'ne dönüştürülen kurumun 12 yıllık çalışması sonucu geliştirilen Güney Yıldızı adı verilen buğday çeşidinin, lansmanın ardından üretilen elit ve orijinal tohumlukları piyasaya sürülecek.
Merkez, geliştirdiği ve kalitesi konusunda iddialı olduğu buğday çeşidinin makarnada bir Türkiye markası olmasını hedefliyor.
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Merkezi Müdürü Şevket Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu'nun buğdayın gen merkezi olduğunu ve dünyadaki en kaliteli makarnalık buğdayın bölgede üretildiğini ifade ederek, enstitü olarak 50 yıldır bölge şartlarında ekoloji, toprak ve iklime uygun buğday çeşitleri ıslah ettiklerini belirtti.
Bu kapsamda hala çiftçinin kullandığı 13 buğday çeşidini tescil ettirdiklerini açıklayan Tekin, 12 yıl süren çalışmanın ardından geliştirip tescil ettirdikleri ve "Güney Yıldızı" adını verdikleri makarnalık buğday çeşidinin kalitesi konusunda iddialı olduklarını söyledi.
Tekin, Güney Yıldızı'nın Türkiye'de olduğu gibi dünyada da son derece kaliteli bir makarnalık buğday çeşidi olduğuna inandıklarını ifade ederek,
"Makarnanın sarı rengi bugüne kadar çeşitli katkı maddeleri kullanılarak yapılan bir imalattı. Bizim geliştirdiğimiz buğday, makarnaya orijinal sarı rengi veren kaliteli bir çeşit. Yaklaşık 100 santimetre uzunluğunda başak ve dane özellikleri mumsu, kısa ve beyaz başaklı, açık kahverengi kılçıklıamber renkli camsı dane olan buğdayın önümüzdeki günlerde lansmanını yapacağız. Güney Yıldızı makarnada bir Türkiye markası olacak" dedi.
-Özel sektörden yoğun talep-
Tekin, merkez olarak doçent, doktor ve yüksek lisansını tamamlayan 35 teknik eleman ile yürüttükleri çalışmalar sonucu geliştirip tescil ettirdikleri çeşitlerden ürettikleri elit ve orijinal tohumları özel sektör tohumculuk firmaları ile tarım işletmelerine vererek geniş alanlarda ekilip çiftçiye de sertifikalı olarak satılmasını sağladıklarını kaydetti.
Geliştirdikleri her çeşidin diğer çeşitten kalite ve hastalıklar ile kuraklık ve sulu şartlara dayanıklılık hususunda mutlaka farklılığının bulunması gerektiğini ifade eden Tekin, Güney Yıldızı'na daha lansmanı yapılmadan kalitesi nedeniyle özel sektörden yoğun talep gelmeye başladığını açıkladı.
Bu yıl, özel sektöre bu yeni çeşidin satışını yapacaklarını anlatan Tekin, özel sektör ürettikçe de royalti yani 'ıslahcı' geliri aldıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Çeşitlerimizi sattığımız veya üretim hakkını devrettiğimiz özel sektör ile anlaşma yaparken yurt dışına ihraç imkanını da şart koşuyoruz. Böylece özel sektör bu çeşitleri yurt dışına ihraç edebiliyor. Dünyaya açılacak bu çeşitlerin ambalajlarında merkezimizin ve çeşidimizin adı yer alacak. Bir marka olacak Güney Yıldızı yakın bir zamanda dünyaya açılacak. Önümüzdeki süreçte artık bu makarnayı tüketeceğiz. Dünyanın gözü bu verimli hilalde. Geliştirdiğimiz makarnalık buğday çeşidi ile dünya markası olacağız.
Buğday ve arpa stratejik bir ürün. İnsanlar gelecekte petrolsüz durabilecek ama buğdaysız yani gıdasız duramayacak. Bu bölge Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gayreti ile sulamaya açıldıkça hem ürün çeşitlenecek hem çiftçinin refahı yükselecek hem de biz buğday arpa ve mercimek ile dünyaya hükmedeceğiz."
- DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Makarnaya Doğal Sarı Rengi Verecek Buğday Geliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?