Mazlumder'den Tespit ve Sağduyu Çağrısı - Son Dakika
Yerel

Mazlumder'den Tespit ve Sağduyu Çağrısı

Mazlumder\'den Tespit ve Sağduyu Çağrısı

Mazlumder Gaziantep Şubesi son zamanlarda Suriyelilere karşı oluşan tepkiler üzerine basın açıklaması yaptı.

16.08.2014 14:05

Mazlumder Gaziantep Şubesi son zamanlarda Suriyelilere karşı oluşan tepkiler üzerine basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını yapan Mazlumder GYK Üyesi Mehmet Alkış, bir kısım mülk sahibinin evlerini kiraya verirken fırsatçılık yaparak sığınmacılardan fahiş bedeller tahsis ettiğini ve Suriyelilerin çalışma hakkına sahip olmadıkları için kaçak olarak çalıştıklarını ve işverenlerin ise yarı fiyata çalıştırdığını söyledi.

Suriyelilere karşı sağduyulu davranılması gerektiğini belirten Mazlumder GYK Üyesi Mehmet Alkış şunları söyledi:

"Suriyeliler hayati tehlike içine girdiklerinden dolayı canlarını kurtarabilmek amacıyla sınırı aşarak komşu ülke Türkiye'ye sığınmışlardır. Bu keyfi bir durum olmayıp zorunlu bir göçtür.

Hiç kimse yaşadığı toprakları, evini, barkını, işini, çoluk çocuğunu, akrabalarını terk edip bir başka yerde sefalet içinde yaşamayı kendi isteğiyle seçmez. Suriyeliler sığındıkları Gaziantep gibi yerleşim merkezlerinde barınacak bir yer bulmakta büyük sıkıntı çekmişler, uygun olup olmamasına bakmaksızın bulabildikleri yerlere yerleşmek zorunda kalmışlardır. Yeterli konut bulunmadığından garaj, dükkan, bodrum, ambar, çatı arası gibi yerlere sığınmışlardır. Bunları bulamayıp sokakta, parkta kalanlar da olmuştur. Zorunluluktan yerleştikleri bu tür yerlerin bir kısım mülk sahipleri kira almak şöyle dursun eşya, yiyecek, giyecek gibi yardımlarda bulunmuşlardır. Ne yazık ki; bir kısım mülk sahipleri ise fırsatçılık yaparak mecbur kalan sığınmacılardan fahiş bedeller tahsil etmişlerdir. Kabul etmeyenleri dışarı atmakla tehdit etmişlerdir. Su, elektrik, tüp bedeli ve yiyecek gibi zorunlu giderleri de karşılamaları mümkün olmayan bu insanlar tam bir çaresizlik içinde kalmıştır. Ev eşyası, yiyeceği, giyeceği, her hangi bir geliri ve birikmiş parası olmayan bu sığınmacıların çoğunluğu çok zor şartlarda hayatta kalma mücadelesi vermektedirler. Sivil Toplum Kuruluşları ve hamiyetli insanların yardımları ile bir kısım ihtiyaçlarını karşılayanlar olduğu gibi bu yardımlara ulaşamayan ciddi bir kitle de vardır. Çalışma hakkına sahip olmadıkları için ancak kaçak olarak çalışabilmektedirler. Bu da hak ettikleri bedelin altında bir ücrete razı olmalarına yol açmaktadır. Fırsatçılık yapan kimi iş sahipleri bir taraftan sığınmacıları sömürürken, diğer taraftan kimi vatandaşların işsiz kalmasına neden olmaktadırlar. Bu da sığınmacılara karşı nefreti tahrik etmektedir. Oysa bu onların suçu değil, aç kalmamak için çaresizce katlandıkları bir durumdur. Ruhsatsız işyeri açan kimi sığınmacılar, vergi mükellefi esnafın aleyhine haksız rekabete yol açtıklarından kimi küçük esnafın düşmanlığına muhatap olmuşlardır.

Buna karşılık yaşadıkları yerlere sermaye transferi sağlayan ve yatırım yapanların olduğu, böylece ekonomiye olumlu katkıda da bulunanlar olduğunu da hatırlamak gerekir. Kimsenin birbirine karşı bencillik, kıskançlık, düşmanlık, tahammülsüzlük göstermeye hakkı yoktur. İster Suriyeli, ister Antepli olsun, Türk, Kürt, Arap olsun, hep birlikte suçlulara, haksızlık yapanlara karşı durmalıyız."

Şube binasında düzenlenen basın açıklamasına Kitapder, Kalemder, Özgür Eğitimsen, Ayder, Ensar Vakfı temsilcileri katılarak destek verdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mazlumder'den Tespit ve Sağduyu Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement