Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan Bakanlar Kurulu kararıyla TBMM'ye sevk edilen ve görüşmelerine TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda 6 Ocak 2015 tarihinde başlanan "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın görüşülmesine 14 Ocak 2015 tarihinde devam edilecek.
7 Ocak 2015 tarihli komisyon toplantısına Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alabaş da katıldı. İşçi temsilcilerinin yanı sıra işveren ve meslek odalarının temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda parlamentoda grubu bulunan partilerin komisyon üyeleri yer aldı. Toplantıda TBMM'de grubu bulunan partilerin Grup Başkan Vekilleri, yasa tasarısında yer alan maddeler üzerindeki görüşlerini açıkladılar. Daha sonra başta TÜRK-İŞ ve DİSK olmak üzere sendikalar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve işveren sendikası ile işveren temsilcileri tasarının maddeleri üzerindeki görüş ve önerilerini sıraladılar.
Bunun üzerine HükAmet ve Bakanlık temsilcileri, komisyon toplantısında sunulan görüş ve önerilerin sağlıklı olarak değerlendirilmesi için süre talebinde bulundular. Komisyon Başkanı ve Komisyon üyeleri bu talep üzerine ilgili yasa tasarısının maddeleri üzerindeki görüşmelere 14 Ocak 2015 tarihinde devam edilmesini kararlaştırdı.
MADENCİLERİN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN MADDEYE YÖNELİK OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRİLMEDİ
Maden işçilerinin yeraltı çalışma sürelerini yeniden düzenleyecek olan madde, 54 maddelik tasarının 30'uncu sırasında bulunuyor. Yasa tasarısına yönelik görüş ve önerilerde maden işçilerinin yeraltı çalışma sürelerini yeniden düzenleyecek madde hakkında olumsuz görüş bildirilmedi. "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın 30. Maddesi şöyle;
"MADDE 30 - 4857 Sayılı Kanunun(*) 63'üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 'Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedibuçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir."
Kanun Tasarısında 30'uncu maddenin gerekçesi ise şöyle yer aldı:
"MADDE 30 - Madde ile, çalışma süresinden sayılan haller dahil, yer altında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresi en çok yedi buçuk saat, haftalık çalışma süresi ise en çok otuz yedi buçuk saat olarak belirlenmiştir. Böylece, işçilere yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 48 saat hafta tatili sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca, 'yer altındaki çalışma süresi' ibaresi 'çalışma süresi' olarak değiştirilerek, haftalık otuz yedi buçuk saati yer üstünde kırkbeş saate tamamlatma imkanı ortadan kaldırılmıştır." - ZONGULDAK
Son Dakika › Yerel › Meclis Komisyonu Yasa Tasarısını 14 Ocak'ta Görüşmeye Devam Edecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?