Mermer, Turizm Kadar Önemli - Son Dakika
Yerel

Mermer, Turizm Kadar Önemli

Mermer, Turizm Kadar Önemli

Muğla Valiliği, Muğla Üniversitesi, Maden Mühendisleri Odası ve Muğla Mermerciler derneği tarafından düzenlenen Mermer Çalıştayı Muğla Üniversitesi AKM salonunda başladı.

08.03.2012 13:53

Muğla Valiliği, Muğla Üniversitesi, Maden Mühendisleri Odası ve Muğla Mermerciler derneği tarafından düzenlenen Mermer Çalıştayı Muğla Üniversitesi AKM salonunda başladı.

İki gün sürecek çalıştayda mermerciliğin sorunları masaya yatırılacak. Çalıştaya Vali Yardımcıları Salih Gürhan, Ali Kamil Başar, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Türkiye Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, Muğla'nın bir turizm kenti olmasının yanında zengin maden yatakları ile de önemli bir merkez olduğunu söyledi. Ercan, "Muğla mermeri turizm kadar önemlidir. 1985 yılında maden yasasının çıkmasının ardından sektör çok hızlı bir gelişim gösterdi. İç tüketimin yanından tüm dünya ülkelerine ihracat yapar hale geldi. Dünya mermer ihtiyacının yüzde 30'unu Türkiye, Türkiye'den giden mermerin de yüzde 32'si Muğla'dan ihraç ediliyor. Türkiye yılda 1,7 milyar dolar mermer ihraç ederken, Muğla'nın Türk ekonomisine katkısı 260 milyar dolar. 10 bin kişiye istihdam sağlayan Muğlalı mermerciler yan sanayiler ile birlikte önemli bir sektör haline geldi" dedi.

Türkiye Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, Türkiye'nin mermercilik açısından son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek, "Başta Bor, kömür ve mermercilik son yıllarda büyük değer kazandı. Rezerv açısından da önemli kayhaklara sahibiz. Ülkemizin dinamikleri arasında yer alan mermer sektörünün Bini aşkın ocağı, Bin 500'ü aşkın fabrikası, 7 bin 500 atölyesi ve 200 bine yakın insanımızı istihdam sağlıyor. Böyle bir sektörün sorunlarının çözümünü de bulmak zorundayız" dedi.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, çalıştaya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Muğla Türkiye'de önemli mermer rezervine sahip iller arasında yer alıyor. Mermeri yurt dışına ihraç ederek önemli bir girdi sağlanıyor. Bu önemli sektörün yaşadığı sıkıntılar ve çözüm yolları iki gün boyunca tartışılacak. Çıkan sonucun ülkemize, Muğla'mıza ve mermer sektöründe hizmet veren işletmelerimize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

İlk gün Karaelmas Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı'nın oturum başkanlığını yaptığı mermer ve çevre mevzuatları, iş güvenliği ve hukuksal boyutları ve mimaride mermerin önemi konusunda sunum yapıldı. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mermer, Turizm Kadar Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement