Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, ülkemizde verem hastası sayısının yıllar itibarı ile azalsa da yine de önemli sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, 'Dünya Tüberküloz (Verem) Günü' dolayısıyla mesaj yayınladı. Mesajında Başaralı, " Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar tüberkülozun görülme sıklığının bir milyonda birin altına indirilmesini hedeflemektedir. Ülkemizde hastalık hızı yüz binde 28 olup, bu oran DSÖ sınıflamasına göre düşük hıza yakındır. 2005-2006 yıllarında Türkiye genelinde yaklaşık 21 bin verem hastası varken, 2012 yılında kayıtlı toplam veremli hasta sayısı 14 bin 691'e düşmüştür. Lakin hastalığın halen genç yaş grubunda görülmesi, toplum içinde bulaşmanın yaygın olduğunu, ölüm nedenleri arasında ilk 10 'da yer alması veremin öncelikli sağlık sorunumuz olduğunun göstergesidir. Bu tespit verem teşhis ve tedavisinde aksamalar olduğunu göstermektedir. Tüberkülozla savaşımız bulaşımın önlenmesine karşı her türlü tedbirin alınması, hastaların tedavisi ve takipleri ile çocukları veremden korumak için, doğumdan iki ay sonra BCG aşısı yaptırılmasıdır. Tüberküloz hastalığı genetik olmayıp, çoğunlukla insandan insana hasta kişinin hapşırma öksürme sırasında etrafa saçtığı basille geçen bulaşıcı bir hastalıktır" dedi.
Türkiye'de verem hastalığının teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğunu kaydeden Başaralı, "Tedavisini, doktorunun tavsiyesi doğrultusunda tamamlayan hastalar şifa bulmakta, normal hayatlarına dönmektedirler.
Verem hastalığı ile mücadelede temel ilke hastalara erken tanı konulması ve tedaviye başlanmasıdır. İki-üç haftadan fazla süren öksürük, balgam, öksürükle balgamda kan görülmesi, nefes almada zorlanma, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, yan ağrıları, gece terlemesi verem hastalığının habercileridir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı kişide var ise mutlaka en yakın sağlık kurumuna gidip muayene olmalıdır. Veremin teşhisi kolay ve kesindir. Hastanın şikayetleri ve akciğer film bulguları hastalıktan şüphelenmeyi sağlar. Şüphelenilen hastalarda kesin tüberküloz tanısı mikroskopta basilin gösterilmesi ve besi yerinde basilin üretilmesi ile konur. Bulaşmayı izleyen 3-8 haftada tüberkülin cilt testi pozitifleşir. Pozitif test tanıyı destekler. Tüberkülin deri içi testinin pozitif sonuç vermesi her zaman verem hastalığının göstergesi değildir. Bu durum testin yapıldığı kişinin daha önce verem basiliyle karşılaşmış olmasından kaynaklanabilir. Ülkemizde verem hasta sayısı yıllar itibarı ile azalsa da yine de önemli sağlık sorunudur" ifadelerini kullandı. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Müdür Başaralı'dan 'Dünya Tüberküloz Günü' Mesajı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?