İnsana verilen hizmetin en değerli yatırım olduğu inancıyla bir araya gelen iki müzik öğretmenin fikri çalışmasıyla ortaya çıkan Arya Sanat Merkezi, Kastamonu'yu kültürün ve sanatın merkezi haline getirmek için çalışmalara başladı. Amatör seslerin bir araya gelerek oluşturdukları koroda, Türk Sanat Müziği'nin eşsiz eserlerini Kastamonululara sunmak için faaliyetlerini sürdüren Arya Sanat Merkezi, konser vermek için geri sayıma başladı.
2007 yılında piyano, gitar, keman, bağlama ve vurmalı çalgılar branşlarında başlatılan müzik eğitiminin ardından 2008 yılında tüm faaliyetlerini tek bir merkezde toplayan Arya Sanat Merkezi, 150 öğrencisi ile müzik çalışmalarını sürdürüyor. Müzik eğitiminin yanı sıra dans, resim, drama branşlarını da ekleyerek eğitim yelpazesini genişleten Arya Sanat Merkezi, kişiye özel eğitim çalışması ile müzik kültürünü Kastamonu'da yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Koro müziğini Kastamonulularla buluşturmak isteyen öğrenci, eğitmen, ev hanımı, memurlardan oluşan bir grup müziksever, Kastamonululara Türk Sanat Müziği'nin en kıymetli eserlerini sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Müzikseverlerden oluşan Arya Sanat Merkezi Müzik Eğitmeni İlker Yavuzoğlu, amaçlarının koro müziğini Kastamonu'da daha iyi tanıtmak ve müzikle iç içe yaşamak olduğunu ifade etti.
"TÜRK SANAT MÜZİĞİ DİNLEYENLERİNİ GEÇMİŞE GÖTÜREN EŞSİZ BİR MÜZİKTİR"
Türk Sanat Müziği'nin Türk kültürünün en önemli miraslarından bir tanesi olduğuna dikkat çeken İlker Yavuzoğlu, "Türk Sanat Müziği solo veya koro tarafından icra edilir ve çeşitli makamları vardır. Türk Sanat Müziği Yeşilçam'ın en önemli fon müzik kaynağı, muhabbet ortağı olmuştur. Muhteşem Türk musikisinin gelişme ve kökleşme temellerinin ilk yılları, Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarının biraz öncesi ve biraz sonrasından itibaren görülmektedir. Klasik anlamda Türk Sanat Müziği çeşitli İslam müziklerinin oluşturduğu zengin birikime dayanan Osmanlı müzikçilerinin ürünü olan makamsal bir müziktir. Türk Sanat Müziği'nin bir sürü makamı bulunmaktadır. Tek sesli bir müzik olmakla beraber hicaz, rast, karcığar, uşşak, nihavent gibi makamlardan oluşmaktadır. Kullanılan çeşitli enstrümanlarla süslenen Türk Sanat Müziği dinleyenlerini geçmişe götüren eşsiz bir müziktir" dedi.
"KORO MÜZİĞİ BİZİM ÖZÜMÜZ"
Koronun ortak bir çalışma olduğunu ve sanata dair bir şeyler yapmak istediklerini söyleyen Yavuzoğlu, "Koro müziği biz olmaktır. Biz olduğumuzu kavradığımız andan itibaren koro olmuş oluyoruz. Biz Kastamonu'da 'Biz' olmak istiyoruz. Grubumuzu yeni kurduk. Üniversite öğrencileri koroya yoğun ilgi gösterdi. Daha yolun çok başındayız. Biraz amatör ruhluyuz, kabul ediyoruz. Bu yüzden hepimiz müzik eğitimi alıyoruz. Hem öğrencilerin boş zamanlarını iyi değerlendirmelerini sağlamak, hem de çalışan koro üyelerimizin haftalık iş stresini üzerlerinden atmalarına yardımcı olmak, bir diğer önemli nokta ise müzik kültürümüze sahip çıkmak adına ortaya güzel bir çalışma çıkardık. Koro müziğine önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Koro müziği bizim özümüz ve Türkiye'nin biz olmaya ihtiyaç duyulduğunu hissettirilecek bir dönemden geçiyoruz. Bunun için müziğimizle de bir olmalıyız" diye konuştu.
"KASTAMONU İLE BİRLİKTE ŞARKILAR SÖYLEMEK İSTİYORUZ"
Kastamonu'da müzikle ilgili birçok festival düzenlendiğini, grup olarak koro müziğini festivallerde de seslendirmek istediklerini vurgulayan İlker Yavuzoğlu, Kuzeykent Mahallesindeki İş Merkezinde koşulsuz şartsız koro çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, "Gösterilen ilgiden dolayı herkese teşekkür ediyorum. Grubumuzla düzenli olarak çalışıyoruz. İnşallah çıktığımız yolda başarılı olacağız. Prova çalışmalarımızı bitirdiğimizde etkinlikler düzenleyerek Kastamonu'yu koro müziğiyle buluşturacağız. Bizim isteğimiz insanların sanata sahip çıkmaları. Festivallere katılmak istiyoruz bunun için de sanatseverlerden destek bekliyoruz. Kastamonu ile birlikte şarkılar söylemek istiyoruz" ifadelerini kullandı. - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › Müzik Öğretmenleri Amatör Koro Kurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?