Niğde Devlet Hastanesi Psikiyatri Doktoru Aydın Kurt, Niğde'de son zamanlarda gerçekleşen intihar olayları ile ilgili olarak aileleri uyardı.
Son 1 ayda Niğde'de 2'si çocuk, 3 ölümlü intihar olayının meydana gelmesi ile ilgili olarak açıklamada bulunan Niğde Devlet Hastanesi Psikiyatri Doktoru Aydın Kurt, intihar girişimlerini engellemek için, ailelerin çocukları ile iletişimi artırmaları gerektiği uyarısında bulundu. Bunun yanı sıra mevsim değişikliklerine bağlı olarak artan depresyonun da intihar sayılarında artışa neden olabileceğini belirten Psikiyatri Uzmanı Kurt, "Özellikle ilkbahar ve son baharda depresyon dediğimiz ataklar artıyor. Bu ataklar döneminde de intihar eğilimi ya da intihara girişim riski artabiliyor. Mevsim değişikleri ciddi derece psikiyatri rahatsızların artığı için buna bağlı olarak da intihar olayları artıyor." dedi.
Genç yaşta meydana gelen intihar olaylarının altında ergenlikle ilgili sorunların yattığını kaydeden Psikiyatri Uzmanı Kurt, şunları söyledi:
"Özellikle ergenlik döneminde ergenlerin dürtülerini kontrol etme oranı yetişkin bir insana göre biraz daha zor. Bundan dolayı da kendileri ne zarar verici davranışlarda bulunma ihtimalleri ergenlik dönemlerinde daha fazla oluyor. Bu sadece intihar girişimleri değil, kendini kesme, alkol alma ve uyuşturucu madde kullanarak dürtülerini kontrol edemedikleri zaman bunlar ortaya çıkabiliyor. İntihar girişimi de yine bu sınıfta sayabileceğimiz bir durumdur. En önemli olan ailenin etkisidir. Genelde bölünmüş ailelerde, parçalanmış ailelerde diğer bütün psikiyatri rahatsızlıklarında olduğu gibi intihar girişiminin diğer ailelere göre daha da yoğun olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
Psikiyatri Uzmanı Kurt, aileleri, çocuklarıyla iletişimlerini artırması konusunda uyardı. Özellikle ergenlik dönemlerinde, çocuk davranışlarının ve arkadaş çevresinin daha kontrollü biçimde gözlemlenmesi gerektiğinin altını çizen Kurt, "Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarımızın davranışlarını, tepkilerini ve arkadaş ilişkilerini iyi bilmelidir. Eğer ki çocukta değişikler fark ediyorlar ise en kısa zamanda çocuk psikiyatrisine götürmelidirler. Bu durumda bazen erken başvuru yapmak hayat kurtarabiliyor. Net bir tedavi yöntemi söylemek mümkün değil. Öncelikle psikiyatrik olarak altta yatan bir hastalık var mı onu tespit etmek gerekiyor. Altta yatan hastalığa yönelik olarak bir tedavi başlatmak gerekiyor. İntihar riski varsa yada daha önce intihar girişiminde bulunmuş ise mümkün olduğu kadar hasta yakınlarının da kabul etmesiyle birlikte yataklı bir tedavi daha olumlu sonuç veriyor. Çünkü hastanın kendisine zarar vermesini engelleme şansımız oluyor. Bununla birlikte sosyal destekte önemlidir" şeklinde konuştu. - NİĞDE
Son Dakika › Yerel › Niğde Devlet Hastanesi Psikiyatri Doktoru Aydın Kurt ; - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?