Ödemiş Müftülüğü Niyazi Kaya Kur'an Kursu öğreticileri Nurcan Kaplan ve Hacer Ürkmez, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Güven Düğün Salonu'nda Müftü Mustafa Bilgiç'in konuşmacı olarak katıldığı "Kadının Kimliği" konulu konferans düzenledi.
Konferansa Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Vergi Dairesi Müdürü Hamza Cihaner, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Mahmut Yeniay, Belediye Meclis üyesi Zekeriya Karabıyık, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kurs öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Program Kur'an okunması ile başladı, ilahilerin okunması ile devam etti.
Daha sonra Müftü Mustafa Bilgiç, konferans verdi.
"İSLAM KADINI CEHALETTEN KURTARMIŞTIR"
Bilgiç, kadınlara ve kadın-erkek ilişkilerine ilişkin ayet ve hadislerle örnekler verdiği konuşmasında, şunları kaydetti:
"Bizim toplumumuzda kadınlar yanlış değerlendirilmektedir. Dinimiz kadınları başımızın tacı yapmıştır. Kadın toplumların huzur ve mutluluğu, nesillerini devam ettirmeleri için Allah tarafından verilmiş bir imkan olarak görülmelidir. İyi eğitilmiş kadınların çocuklarına güzel değerleri benimsetip, manevi duygularla iyi derecede yetiştirerek, güven huzur ve kardeşlik duygularının oluşmasına, ülkenin kalkınmasına önemli derecede katkı sağlayacağı gerçeği görmezlikten gelinemez. Kadın insan olma açısından erkek gibidir. Bu konuda Cenab-ı Hak insanları tek bir nefisten yarattığını, (Nisa 4/24 ), kadın ve erkek, iman eder ve ibadet yaparlarsa cennete gireceklerini, küfredip isyan ederlerse cezalandırılacaklarını, (Nahl 16/97) erkek kadın, hiçbir çalışanın çabasını zayi etmeyeceğini, (Al-i İmran,3/195) belirtmiştir. Başka ayetlerde de, Müslüman erkek ve kadınlar ile mümin erkekler ve kadınlardan, itaat eden,
doğruluk sahibi, sabreden, Allah'a gönülden saygılı olan, sadaka veren ırzlarını koruyan, Allah'ı çok zikredenlere, bağış ve büyük bir mükafat hazırladığını açıklamıştır. (Ahzab, 33/35) İslam, Arapların ve diğer milletlerin kadında bulunduğuna inandıkları uğursuzluk düşüncelerini ve kadından dolayı utanma duygularını tamamen yok etmiştir. İslam, erkeklerin ve kadınların kazandıklarından kendilerine birer pay olduğunu, (Nisa, 4/ 32) vurgulayarak kadına mülkiyet hakkı tanımıştır. İslam, kadını cehaletten kurtarmış, durumunu yükselterek şerefli kılmıştır. Eğitilmiş Müslüman kadınların eğitim ve öğretime büyük ölçüde katkı sağladıklarına dair islam tarihinde bir çok örnekler mevcuttur. Kısaca İslam dini, insanın, ana babasına iyilik etmesini tavsiye etmiş, özellikle, anasının onu zahmetle taşıdığı ve doğurduğu hususuna Kuran-ı Kerim'de dikkat çekerek kadınlara her durumda ikram edilmesinin gerektiğini ifade etmiştir.(Ahkaf, 46/44) Kadın ve erkek eştir, birbirlerinin yarımı gibi birlerini tamamlarlar.
Bir toplumun gelişmişliğini görebilmek için kadınların durumlarına bakılması yeterlidir."
"DOĞURMAK ANNELİK, KARNINI DOYURMAK BABALIK DEĞİLDİR"
Müftü Bilgiç, "Çocuğu doğurmak annelik, karnını doyurmak ise babalık değildir. İyi bir ebeveyn çocuğunu bilgi ve ahlak temelinde hayata hazırlar. Kadın olmadan ne medeniyet olur ne de uygarlık olur. Kadınlarımızın haklarını gözetmeden uygar bir toplum olamayız. Kadın olmadan erkek kendisini keşfedemez, kendisini bulamaz, kendisini bulamaz, kendisi de olamaz. Kadın olmadan insan saygıyı, şefkati ve fedakarlığı tecrübe edemez. Peygamber Efendimiz, 'Sizin en hayırlınız ailesine ve eşine karşı hayırlı olandır' buyurmaktadır. İnsan haklarının özünü temelde kadın hakları oluşturur. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. Kur'an da Cenabı Allah 'Kadın erkek için, erkek de kadın için bir elbisedir" buyuruyor. Peygamberimiz de 'Cennet anaların ayağı altındadır' buyurmaktadır" ifadelerini kullandı. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Ödemiş Müftülüğü'nden 8 Mart Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?