Odunluktan Sanata - Son Dakika
Yerel

Odunluktan Sanata

Bitlis'in Hizan ilçesinde ceviz ağacı oymacılığı yapan mobilya ustası Zeki Okuyan, meyve vermeyen ve yakacak olarak kullanılan ceviz ağaçlarını sanat eseri haline getiriyor.

22.03.2015 11:16

Bitlis'in Hizan ilçesinde ceviz ağacı oymacılığı yapan mobilya ustası Zeki Okuyan, meyve vermeyen ve yakacak olarak kullanılan ceviz ağaçlarını sanat eseri haline getiriyor.

Hizan'ın 20 yıllık mobilya ustası Okuyan, odunluklarda yanmayı bekleyen ceviz ağaçlarını toplayıp atölyesinde büyük bir titizlikle işleyerek yaptığı masa, sandalye, beşik, sehpa ve Kur'an-ı Kerim rahlelerini ülkenin dört bir yanına pazarlıyor.

Okuyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumuş, meyve vermeyen ve yakacak olarak kullanılacak olan ceviz ağaçlarını atölyesinde işleyip sanata dönüştürdüğünü söyledi.

Hazırladığı ürünleri gerek Bitlis'te gerekse birçok şehirde satışa sunduğunu anlatan Okuyan, "Çeyiz sandığı, beşik, masa, sandalye, sehpa gibi çeşitli ev malzemelerini ceviz ağacından yapıyorum. Her sanatkar bu işi yapamaz. Ceviz ağacını işlemek çok zordur. Basit bir sandalyeyi yapmak bile bir günümüzü alabiliyor" dedi.

-"Ceviz ağacı sağlam olduğu için yoğun ilgi görüyor"

Ceviz ağacının sağlam ve dayanıklı olması nedeniyle vatandaşların ilgisini çektiğini dile getiren Okuyan, oymacılığın zorlu ve emek isteyen bir iş olması nedeniyle bölgede bu işi az sayıda kişinin yaptığını belirtti.

Okuyan, ceviz ağacının işlenmesiyle güzel sanat eserlerinin ortaya çıktığını bildirerek, şöyle konuştu:

"Vatandaşlardan gelen talep üzerine ev mobilyalarını dahi ceviz ağacından yapıyoruz. Şimdiye kadar 8 genci yetiştirip birer usta haline getirdim. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu ceviz oymacılığını yapan yok diye bilirim. Çünkü zor bir iş olduğu için herkes yapamıyor. Türkiye'nin her tarafından sipariş alıyoruz. Adana, Van, İstanbul, Bursa, Siirt başta olmak üzere ülkenin her yerine yaptığımız el emeği sanat işlerimizi gönderiyoruz. Gerçekten bu anlamda yoğun sipariş alıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Odunluktan Sanata - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement