Öğrenciler Bilimsel Deney ve Projelerini Sergiledi - Son Dakika
Yerel

Öğrenciler Bilimsel Deney ve Projelerini Sergiledi

Kütahya'da faaliyet gösteren bir ilkokul ve ortaokulun öğrencileri, yanardağ oluşumu, uzayda ağırlık hesaplama, kesişen aynalar, limon ve patates pilleri gibi bilimsel deney ve projelerini, alışveriş merkezinde sergiledi.

28.01.2013 11:27

Kütahya'da faaliyet gösteren bir ilkokul ve ortaokulun öğrencileri, yanardağ oluşumu, uzayda ağırlık hesaplama, kesişen aynalar, limon ve patates pilleri gibi bilimsel deney ve projelerini, alışveriş merkezinde sergiledi.

Özel Konuralp İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinden oluşan gruplar, "su ile parabol, Newton topları, indüksiyon akımı, el pili, ısınan tellerin uzaması, eğik düzlemde yarış, tırmanan koni, limon ve patates pilleri, tsunami, uzayda ağırlık hesaplama, imkansız merdiven, palangalar, yanardağ oluşumu, kesişen aynalar, traverten oluşumu, topolojik düğümler" konularını içeren proje ve deneyleri, çeşitli materyalleri kullanarak hazırladı ve bunları bir alışveriş merkezinde bu yıl ikincisi düzenlenen "Bilim Şenliği" etkinliğinde sundu.

Öğrencilerden Şeyma Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tsunaminin nasıl oluştuğunu anlatabilmek için havuzdan düzenek oluşturduklarını bildirdi.

Bir tsunaminin dalga boyunun, 12-13 katlı apartmanların boylarını aşabildiğini belirten Coşkun, "Tsunami, Japonca'da 'liman dalgaları' anlamına geliyor. Japonya'da 2010 yılında meydana gelen deprem sonrası oluşan tsunamide dalga boyları 38 metreyi aştı. Bu tsunamide oluşan dalgaların nelere yol açtığını göstermek için havuz hazırladık. Havuzda dalgalar oluşturarak etkilerini ortaya koymaya çalıştık" dedi.

Ahmet Latif Çetin ile Metin Uğurcan Kara da uzayda ağırlık hesaplama konusunu ele aldıklarını dile getirerek, Dünya'da 101 kilogram gelen kişinin ağırlığının, Ay'da 16,83 kilogram, Güneş'te 2 bin 797 kilogram, Merkür'de 39,99 kilogram, Venüs'te 91,9 kilogram, Mars'ta 38,38 kilogram, Jüpiter'de 236 kilogram, Satürn'de 90,9 kilogram, Uranüs'te 88,8 kilogram, Neptün'de 112 kilogram, Plüton'da 7,7 kilogram olduğunu söyledi.

İsa Kızılkaya, pamuk, köpük ve alçı kullanarak yaptıkları maket aracılığıyla yanardağdan lavların nasıl püskürdüğünü göstermeye çalıştıklarını anlattı.

Diğer öğrenci grupları ise iki patatesi kullanarak elde ettikleri elektrik enerjisiyle dijital saati çalıştırdıklarını, iki limonla lambayı yaktıklarını, ikişer santimetrelik ayna ve cam şeritlerini üst üste dizip iki kişiyi yüz yüze beklettiklerinde parçalı görüntü elde ettiklerini, sigara dumanını pamuğa vererek sigaranın zararlarını göstermeye çalıştıklarını ifade etti.

-"Öğrencilerimiz gerçekten çok başarılı"-

Okulun Müdür Yardımcısı Veli Karaahmet, öğrencilerin, 2012-2013 eğitim öğretim yılının birinci döneminde hazırladığı deney, proje ve sunumlara, sergide yer verdiklerini bildirdi.

Öğrencilerin, bu projelerle gelecekteki bilimsel olay ve icatlara ışık tuttuğuna inandıklarını söyleyen Karaahmet, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimiz gerçekten çok başarılı. Ayrıca bu projeleri insanlara aktararak, insanlarla iletişim, bire bir konuşma ve öz güvenlerini geliştirme konularında büyük mesafe kat ettiler. Yarıyıl tatilinin başlamasını fırsat bilerek bu etkinliği düzenledik. Veliler ve şenliğe katılanlar da öğrencileri çok başarılı buldu ve memnuniyetlerini dile getirdi. Şenliğin hazırlanmasında emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederim."

Muhabir: Hadi Şengül/ Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Öğrenciler Bilimsel Deney ve Projelerini Sergiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement