Okullar Başlamadan Geniz Eti ve Bademciklerinizden Kurtulun - Son Dakika
Yerel

Okullar Başlamadan Geniz Eti ve Bademciklerinizden Kurtulun

Okullar Başlamadan Geniz Eti ve Bademciklerinizden Kurtulun

Özel Deva Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emre Polat Canbolat, çocuklarda sık sık enfekte olan bademciklerin ileriki yaşam süreçlerinde eklem romatizması, kalp kapakçığı ve böbrek yetmezliği gibi sıkıntılara neden olabileceğini dile getirdi.

14.09.2015 14:56

Özel Deva Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emre Polat Canbolat, çocuklarda sık sık enfekte olan bademciklerin ileriki yaşam süreçlerinde eklem romatizması, kalp kapakçığı ve böbrek yetmezliği gibi sıkıntılara neden olabileceğini dile getirdi.

Eskiden korkulu rüya olan bademcik ve geniz eti ameliyatlarının, son teknoloji bipolar koter yardımı ile daha az ağrılı ve kanama olmadan yapıldığını söyleyen Op. Dr. Canbolat, hastaların aynı gün içinde taburcu edilerek 5 gün sıvı diyet uygulamasından sonra normal hayatlarına sağlıklı bir şekilde dönebileceklerini söyledi.

BADEMCİK VE GENİZ ETİ'NİN VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ

Canbolat, "Bademcik (Tonsil) ve geniz eti (Adenoid) olarak isimlendirilen dokular vücudun savunma sisteminin önemli öğeleridir ve bağışıklık sistemi hücrelerinden oluşmuşlardır. Bağışıklık sisteminin çalışması için gerekli salgıların ve hücrelerin yapımında rolleri vardır. Küçük bebeklik döneminde anneden geçen bağışıklık salgıları sayesinde bağışıklık sisteminin fazla çalışmasına gerek yoktur, bu nedenle geniz eti ve bademcikler küçüktürler. 2 yaşından itibaren çocuklarda anneden geçen bağışıklık salgılarının görevi biter ve çocuğun kendi bağışıklık sistemi görev yapmaya başlar. Çocuğun kendi bağışıklık sisteminden vücuda giren bakteri, virüs gibi mikroplar, alerjenler, kimyasal ve diğer yabancı maddelerle tanışması ve bunlara karşı bir bağışıklık cevabını oluşturması, çocukların erişkinlere göre daha sık hasta olmalarına neden olur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin çok çalışması nedeniyle bu yaşlarda bademcik ve geniz eti büyümeleri de daha sık görülür ve zamanında önlem alınmazsa daha büyük sıkıntılar olabilir" dedi.

AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Ameliyat öncesi en az bir hafta aspirin alınmaması gerektiğini vurgulayan Canbolat, "Özellikle erişkin hastalar kumadin gibi bazı kan sulandırıcılar kullanıyorlarsa bunlar uygun zamanda kesilmelidir. Hastanın ameliyat sırasında başta bademcik iltihabı olmak üzere enfeksiyonu olmamalıdır. Ameliyat sonrası ilk gün hastaya ödem ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacağı için dondurma verilir. Bunun yanı sıra boğazdan kolay geçecek yumuşak gıdaları içeren bir diyet listesi verilir. Yine ameliyat sonrası hekimin reçetelendirdiği ağrı kesici ve antibiyotikler kullanılmalı, ameliyat öncesi aspirin alınmadığı gibi en az 2 hafta da ameliyattan sonra aspirin alınmamalıdır" şeklinde açıklama yaptı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Okullar Başlamadan Geniz Eti ve Bademciklerinizden Kurtulun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement