Çini sanatçısı Nida Olçar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sanat Tarihi Kulübü tarafından düzenlenen "Anadolu Seramik Sanatı, Gelenekselden Çağdaşa" konulu konferansa katıldı.
Olçar, yaptığı açıklamada, konferansta, yaklaşık yıl önce hayatını kaybeden ve "UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi" ödüllü ünlü çini sanatçısı ve babası Sıtkı Olçar'ın serüvenini anlattığını bildirdi.
Konferansta, babasının "Kellerden bakırcı, körlerden demirci, delilerden çinici olur derdi" sözünü hatırlattığını belirten Olçar, şunları kaydetti:
"Bizler de onun atölyesinde, gelenekselle günceli buluşturma gibi zorlu bir işe soyunan delileriz. Ustalık babadan oğula, ya da babadan kıza geçmiyor. Önce çıraklık sonra kalfalık yollarında çok uzun süre yürümek gerekiyor. Seramik dünyasında mektepli sanatçıların yanı sıra alaylı seramikçi olan bir babanın, usta-çırak ilişkisini geleneksel çizgide sürdüren, bir yandan da var olmak için sanat ile zanaatin ince ayrım çizgisinde, kendimce sıra dışı ürünler tasarlayarak işler sunmaya çalışıyorum. O'nun çizgisinde ama O'nu taklit etmeden atölyesini yaşatmaya çalışıyorum. O'nun yetiştirdiği ustalardan bilmediğim konular hakkında ders alıyorum. Yaşayan en eski çini ustalarının atölyelerini ve çalışmalarını yerinde inceliyorum. Diğer atölyeler, kurslar ve okullar gibi çamuru, boyayı ve sırrı dışarıdan almak yerine, kendi atölyemde toprak boyaları ve babamın bugüne kadar getirdiği turkuaz sırrı zor şartlara rağmen üretip devam ettiriyorum. Özellikle belirtmek isterim ki Kütahya çiniciliğinin randımanlı yanan son özgün fırını Sıtkı ustanın fırınıdır ve bu fırının bacasını elimden geldiğince tüttüreceğim." - Kütahya
Son Dakika › Yerel › Olçar, Msgsü'nün Düzenlediği Konferansa Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?