Ölüme Neden Olan Ehliyetsiz Sürücüye Taksitli Ceza - Son Dakika
Son Dakika Logo

Ölüme Neden Olan Ehliyetsiz Sürücüye Taksitli Ceza

Ölüme Neden Olan Ehliyetsiz Sürücüye Taksitli Ceza
04.05.2011 13:30

İzmir'de, 74 yaşındaki Kazım Yıldız'ın ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan ehliyetsiz sürücü 26 yaşındaki İsmail Zorlu, 15 bin 200 lira para cezasına çarptırıldı.

İzmir'de, kullandığı otomobille geri gelirken çarptığı kaldırımda oturan 74 yaşındaki Kazım Yıldız'ın ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan ehliyetsiz sürücü 26 yaşındaki İsmail Zorlu, 15 bin 200 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanığın, bu cezayı 24 ayda eşit taksitle ödemesine karar verdi. Yıldız'ın avukatı Andaç Zaloğlu, "Dava insanlık adına, hukuksal olarak kabul edilemeyecek şekilde sonuçlandı. Bir insanın ölümüne neden olmanın cezasının para olması ve bunun da 24 eşit taksite bölünmesi, insanlık adına mutsuzluk doludur. Karara itiraz edeceğiz" dedi.

İzmir'in, Buca İlçesi'nde üç yıl önce meydan gelen kazada, ehliyetsiz İsmail Zorlu, babasına ait otomobili kullanmak için direksiyon başına geçti. Dar sokakta geri manevra yaparak dönmeye çalışan Zorlu, aracıyla kaldırımda oturan Kazım Yıldız'a çarparak ölümüne neden oldu. Olaydan sonra aracı kaza yerinde bırakıp evine giden İsmail Zorlu polis tarafından gözaltına alındı, ardından mahkemece tutuklandı.

Soruşturma sonunda İsmail Zorlu hakkında, İzmir Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak' suçundan dava açıldı. İlk duruşmada tahliye olan Zorlu, savunmasında, yoldan geçen bir araca yol vermek için hafif şekilde geri manevra yaparken istemeden üzücü kazaya neden olduğunu söyledi. İstanbul Adli Tıp Kurumu, kazayla ilgili raporunda, İsmail Zorlu'nun ehliyetsiz olarak kullandığı aracın arka tarafının güvenli olup olmadığını kontrol etmeden, hatalı ve tehlikeli şekilde geri manevra yapmasından dolayı asli kusurlu olduğunu, ölen Kazım Yıldız'ın ise araçtan korunmak için tedbir almadığından tali kusurlu olduğunu bildirdi. Son duruşmaya tutuksuz sanık Zorlu gelmezken avukatı ile kazada hayatını kaybeden Kazım Yıldız'ın oğlu Hüseyin Yıldız katıldı. Hakimin sorusu üzerine İsmail Zorlu'nun avukatı olay sırasında müvekkilinin sürücü ehliyetinin olmadığını, ancak eğitim çalışmalarına başladığını belirtti. Sanık avukatı, suçun unsunlarının oluşmadığını iddia ederek, beraat kararı verilmesini, aksi durumda cezanın paraya çevrilmesini ya da ertelenmesini talep etti.

Hakim duruşma sonunda araç sahibine ceza verilmesine gerek olmadığına, İsmail Zorlu'nun ise suçunun sabit olması nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Yargılama süresince görülen olumlu tutum ve davranışları nedeniyle cazısı 2 yıl 1 aya indirildi. Hapis cezası da günlüğü 20 liradan 15 bin 200 lira adli para cezasına çevrildi. Sanığın bu para cezasını 24 ayda, aylık eşit taksitler halinde ödemesine, ödemezse, para cezasının hapis cezasına çevrilmesine karar verildi.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANMAYI TEŞVİK EDER

Duruşma sonrası Yıldız ailesini teskin etmeye çalışan avukatları Andaç Zaloğlu, "Karardan dolayı ailesi çok üzüldü. Bir insanın ölümüne neden olan kişi ehliyetsiz bir sürücüdür. Araç kullanmaya yetkisi olmadığı halde kullandığı araçla bir insanın ölümüne neden olmuştur. Verilecek cezanın para cezasına çevrilmesi, bizi vicdanen çok rahatsız etti. Ölen öldüğüyle kalmış gibi oldu. Bu karar ehliyetsiz araç kullananlar içinde cesaret vereci bir karar oldu. Sadece adli para cezası verilmesi bizim kadar toplumdaki adalet duygusuna olan inancı da ciddi şekilde zedeleyecektir. Karar adeta, ehliyetsiz araç kullanmayı teşvik eder mahiyettedir. Biz itirazımızı yapıyoruz. Yargıtay'ın bu karardaki adaletsizliği düzelteceğine inanıyoruz" dedi.

- İzmir/ Buca

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Ölüme Neden Olan Ehliyetsiz Sürücüye Taksitli Ceza - Son Dakika


Advertisement