Ordu 'kivi Diyarı' Oldu - Son Dakika
Yerel

Ordu 'kivi Diyarı' Oldu

Ordu \'kivi Diyarı\' Oldu

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, Ordu ilinde kivi üretiminin her geçen gün arttığını belirterek, "1994 yılında hobi olarak başlanan kivi üretimi bugün yılda 5 bin tonu aşan rekolteye ve 150 bin kivi ağacına ulaşmıştır" dedi.

07.01.2012 15:20

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, Ordu ilinde kivi üretiminin her geçen gün arttığını belirterek, "1994 yılında hobi olarak başlanan kivi üretimi bugün yılda 5 bin tonu aşan rekolteye ve 150 bin kivi ağacına ulaşmıştır" dedi.

Musa Sağlam yaptığı açıklamada, kivi meyvesinin 1994 yılından itibaren 7-8 üretici tarafından hobi olarak üretimine başlandığını ancak kısa zamanda çiftçiler tarafından büyük rağbet görmesiyle üretim alanının her geçen gün genişlediğini belirterek, bugün yılda 5 bin tonu aşan bir rekolteye ulaştıklarını belirtti. Sağlam, "Bu yıl yapılan saha çalışmalarında 5 bin 170 ton rekolte olacağı öngörülmektedir. Bu bağlamda Ordu ili bugün 2 bin 500 dekar alanda 150 bin kivi ağacı ve yaklaşık meyve veren 115 bin ağaçla ciddi bir tarımsal üretim potansiyeline sahiptir. Ancak yıllar itibariyle kivi üretim artış miktarları ve yeni kurulan kivi bahçelerinin de sayısı göz önüne alındığında ilimizin yakın dönemde ilk sırayı zorlayacağı görülmektedir" diye konuştu.

'Ordu KİVİSİ' MARKA OLACAK

Ordu'da üretilen kivinin 'Ordu Kivisi' adı altında markalaşma yolunda hızla ilerlediğini belirten Musa Sağlam, bu üründen elde edilen gelirin fındıktan 8-10 kat fazla olduğunu da kaydetti. Sağlam, "Bugün fındık ürünü ile kıyaslandığında aynı büyüklükteki fındık bahçesinden elde edilen gelirin 8-10 katı daha fazla gelir getirmektedir. Ancak biz kiviyi fındığın alternatifi olarak görmedik, değerlendirmedik. Fındık, zor coğrafyamız, arazi ve toprak yapımız için alternatifi olamayan vazgeçilmez bir milli ihraç ürünümüzdür. Bizler kiviyi özellikle sahilde toprak yapısı ve sulama imkanı olan 500 m rakımın altındaki arazilerde fındığın yanında ek gelir olarak farklı ekonomik ürün ve bitki deseni olarak değerlendirilmesini benimsedik. Çünkü mevcut tarım arazilerimizi en ekonomik en rasyonel bir biçimde değerlendirilmesini sağlamak görev ve sorumluluklarımızdandır. Kivi yanında sahil, orta ve yüksek kuşakta bitkisel üretim bağlamında çiftçilerimize farklı ekonomik ürünler sunarak gelir çeşitliliğinin artmasını, tarımsal altyapının kurulmasını ve ürünlerin pazar değerinde değerlendirilmesini hedefliyoruz. Nihai olarak çiftçimizin köyde köylü değil çiftçi olmasını arzuluyoruz" şeklinde konuştu.

KİVİ PAKETLEME TESİSİ KURULUYOR

Son birkaç yıldır kivide en büyük sorun olan görülen işleyen-paketleyen tesislerin ve soğuk hava depolarının yokluğu görüldüğünü da vurgulayan Sağlam, şöyle devam etti: "Ancak Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımları Programı Kapsamında yüzde 50 hibe desteğiyle ilimize yaklaşık toplam Bin 500 tonluk 3 adet depo kazandırılmıştır. Diğer taraftan ilimizde kivi paketleme ve tasnifleme tesisleri de kurulmaktadır. Bakanlığımızın ilgili yatırım programı 2016 yılına kadar da devam edecek olup tüm yatırımcıları gerek tarımsal sanayinin, sanayicinin ilimizde en üst seviyede yararlanmasını, yararlandırılmasını bu fırsatı değerlendirmesini istiyorum. İlimizde gerek fındık gerekse kivi işlenerek mamul halinde getirilerek değerlendirilirse, hem istihdama hem de ülkemize büyük katma değer oluşturur. İlimiz, bölgemiz ve dolayısıyla ülkemiz kazanır." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ordu 'kivi Diyarı' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement